logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İdare Hukuku

Soru 1:

Bölge düzeyinde teşkilatlanan kurum ve kuruluşlarda görev yapan memurlar ve diğer kamu görevlilerine hangi merci soruşturma izni ve ön inceleme emri verir?

Soru 2:

Anayasamıza göre Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Anayasanın uygulanmasını Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Anayasada Cumhurbaşkanının görevleri yasama ile ilgili olanlar, yürütme alanına ilişkin olanlar, yargı ile ilgili olanlar olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının yasama ile ilgili olan görevlerindendir?

Soru 3:

Merkezi idarenin taşra teşkilatında il idaresi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 4:

Baraj, baraj gölü, yol, köprü, tünel, liman, hava limanı gibi tesisler yaparak yahut yaptırarak mal edinmeye ne ad verilir?

Soru 5:

Kamulaştırma Kanunu'nun 26. maddesine göre trampa yoluyla kamulaştırmada, idarenin trampa olarak vereceği taşınmaz malın değeri, kamulaştırma bedelinin yüzde kaçını aşamaz?

Soru 6:

Aşağıdaki kusurlardan hangisinde kamu tüzel kişisi sorumlu tutulur?

Soru 7:

İdarenin sorumluluğunun şartları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

En genel anlamıyla konusu ve kapsamı ne olursa olsun Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’nde öngörülen usullere uygun olarak yasama organı (TBMM) tarafından çıkarılan, CB’nin onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bir hukuki tasarruf olarak açıklanan asli kaynak aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdaki şıklardan hangileri özel ve özel-istisnaî yararlanmanın şartlarındandır? I-Özel-istisnai yararlanma izne tabidir II-Özel-istisnaî yararlanma ücrete tabidir III-Özel-istisnaî yararlanma süreye tabidir VI-Özel-istisnaî yararlanma, kamusal malın tahsis amacına uygun olmalıdır

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi idarenin sorumluluğunu etkileyen hallerden biri değildir?

Soru 11:

Cumhurbaşkanı yardımcılarının sorumluluğu hangi makama karşıdır?

Soru 12:

Jandarma ve polis gibi kolluk güçlerinin sorumluluk alanlarının belirlenmesi hangi kurum bünyesinde gerçekleştirilmektedir?

Soru 13:

Hangisi memurların sahip olduğu sosyal haklardan değildir?

Soru 14:

Hangisi kamu düzeni unsurlarından değildir?

Soru 15:

(I) İdari makamların emrinde faaliyet gösterir. (II) Faaliyetleri ceza hukukuna tabidir. (III) Önleyici (proaktif) nitelikte faaliyet gösterir. (IV) Emir ve talimatlarda Cumhuriyet Savcısına bağlıdır. (V) Her yerde bulunur.İdari kolluğa ilişkin olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Soru 16:

2004 tarih ve 5188 sayılı kanunda yer alan kolluk hangisidir?

Soru 17:

1982 Anayasası’nın 117. maddesi uyarınca millî güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından hangi kurum sorumludur?

Soru 18:

İnsan müdahalesi ile oluşan mallardır. Oluşumları ile birlikte kamusal mal haline gelirler. Örnek olarak kaldırım verilebilir. Yukarıda verilenlerden hangileri sun'i kamusal malların özelliklerindendir?

Soru 19:

Hayatın olağan akışını bozacak her türlü düzensizlik ve kamu huzurunu bozucu karışıklıkların olmaması, toplumsal huzur, sükûnet ve barışın hüküm sürmesini ihtiva eden kamu düzeni unsuru aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

İdarenin bir işlem veya eyleminden sorumlu tutulabilmesi için aranan şartlardan hangisi yanlış verilmiştir?