logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İdare Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi adli kolluğun özellikleri arasında yer almaz?

Soru 2:

Anayasamıza göre Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Anayasanın uygulanmasını Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Anayasada Cumhurbaşkanının görevleri yasama ile ilgili olanlar, yürütme alanına ilişkin olanlar, yargı ile ilgili olanlar olmak üzere üç gruba ayrılmıştır.Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının yürütme ile ilgili olan görevlerinden değildir?

Soru 3:

Aşağıda verilenlerden hangisinde idare hukuku bakımından bir hizmet kusuru söz konusudur?

Soru 4:

İdarenin elindeki mal, idarenin özel hukuk malı ise, özel hukuk hükümlerine tabi olup, bu mallarla ilgili uyuşmazlıklar hangi yargıda çözülecektir?

Soru 5:

I.   İçsellik II.  Öngörülemezlik III. Önlenemezlik IV. KusursuzlukI Yukarıda verilenlerden hangileri mücbir sebebin unsurlarındandır?

Soru 6:

Risk sorumluluğuna yol açan durumlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

İçişleri Bakanının kolluk alanında kabul edebilecekleri düzenleyici işlem hangisidir?

Soru 8:

İdarenin kusura dayanan sorumluluğunu kaldırıp,  kusursuz sorumluluğunun devam etmesi, aşağıdakilerden hangisinin sonucunda olur?

Soru 9:

Orta mallarından yararlanma konusunda aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Çekilme (istifa) ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Eşitlik Serbestlik Ücretsizlik Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kamusal mallardan ortak yararlanmaya hakim olan ilkelerdendir?

Soru 12:

"Bazı mallar, doğrudan devletin (idarenin) malı olur. Bu bağlamda hava, deniz, dağlar, ormanlar, kayalar, tabii kaynak ve servetler devletin malıdır. Anayasa bu mallar için 'devletin hüküm ve tasarrufu altındaki mallar' deyimini kullanmaktadır." İdarenin mal ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak yukarıdaki metinde bahsedilen usul, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Belediyenin kolluk kuvveti zabıtadır. Görevlerini yaparken zabıtaya karşı gelenler, kolluk kuvvetlerine karşı gelenler gibi cezalandırılır. Zabıtanın, polis ve jandarma gibi silah taşıma yetkisi vardır. Yukarıda zabıta ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

I. Kamu mallarının sınırları, tek taraflı işlemle idare tarafından belirlenir. II. İdare, kamu mallarını bağışlama veya ücretsiz devretme yetkisine sahiptir. III.  Kamu malları, haciz, ipotek gibi özel hukuk işlemlerine konu olamaz. Kamu mülkiyeti ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi orta mallarına örnek olarak verilebilir?

Soru 16:

İdarenin yürüttüğü faaliyetin dışında cereyan eden, önceden öngörülmesi ve önlenmesi mümkün olmayan nitelikteki olaylar idare hukukunda ne olarak adlandırılır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi bir orta malıdır?

Soru 18:

İdarenin sorumluluğunda zarar miktarının hesaplanma zamanı ilgili olarak hangisi doğrudur?

Soru 19:

İdarenin sorumluluğunun azalmasına ya da ortadan kalkmasını sağlayan sebepler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 20:

Kamusal mallar tahsis cihetine göre sınıflandırıldığında, aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden ayrılır?