logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdare Hukuku

Soru 1:

İdare hukuku alanında, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerince tek yanlı irade açıklaması ile hukuki sonuç yaratan, başka bir deyişle, hukuk düzeninde değişiklik yapan işlemlere ne ad verilir?

Soru 2:

"................, doğrudan devlet veya yerinden yönetim kuruluşlarınca veya bunların denetim ve gözetimi altında kamu yararı ihtiyacının tatmini amacını güden bir etkinliktir." Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

Soru 3:

İdarenin Türk hukuk sistemine görekurulmuş Anonim Şirket statüsündeki bir tüzelkişi ile yaptığı sözleşme uyarınca belli bir kamuhizmetinin masrafları, kâr ve zararı özel kişiye aitolmak üzere işletilmesi usulü nedir?

Soru 4:

Bakanlıklar ve bakanlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yazılı hukukun kaynakları arasında yer almaz?

Soru 6:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi İdare Hukukunun hukuk dışı noktalarından birisi değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi idari fonksiyonun özelliklerinden değildir?

Soru 8:

İdarî fonksiyon, devletin yasama ve yargı fonksiyonu ile yürütme organınınsiyasî fonksiyonu dışında kalan fonksiyonu olarak tanımlanabilir.1.Cumhurbaşkanının seçilmesi, Bakanlar Kurulunun kurulması, Başbakanın atanması, Bakanların atanması ve azli2. Yürütme organının yasama organıyla ilişkileri3. Yürütme organının yargı organıyla ilişkileri4. Yürütme organının başka devletlerle ilişkileriİdareyle ilgili yapılan tanıma göre, verilenlerden hangisi idarî fonksiyonun dışında kalır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi başkentteki yardımcı kuruluşlara ilişkin olarak söylenemez?

Soru 10:

Genel düzenleyici işlemlerin, belli bir kişiye, nesneye veya olaya uygulanması sonucu ve yalnız bunlar için geçerli durumlar oluşturan işlemlere ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi valinin sahip olduğu özelliklerden biri değildir?

Soru 12:

Yönetmelik çıkarma yetkisi .................................tarafından kullanılır. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümledeki boşluğu doğru ve anlamlı olarak tamamlar?

Soru 13:

"Yabancı hukuk ve uygulamalardan kaynaklanan etkilemelerin soyutlanması yaptığı varsayılırsa, idare hukuku geniş bir ölçekte milli, hatta mahalli bir hukuk dalıdır. İçeriği ve eğilimi itibariyle evrensel olma özelliği taşıyan özel hukukun aksine idare hukuku yöneldiği topluluğun geleneklerinin ve gerçeklerinin ve hatta söz konusu topluluğun tarihi ve kurumlarının izlerini taşır. Bu nedenle idarehukuku sadece normların bir ürünü değildir. Bu bağlamda olmak üzere Avrupa Birliği’nin ortaya çıkmasıyla birlikte idare hukukunun supranasyonal (=uluslarüstü) bir hüviyet kazanmaya başladığını söylemek de gerekir" Tanıma göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi İdari Hukukun hangi özelliğinden bahsetmektedir?

Soru 14:

Danıştay ve idari görevleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Bakanlar Kurulu'nun yetkilerinden biri değildir?

Soru 16:

Mahalli idarelere ilişkin aşağıda yer alan hangi anayasal ilke, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak yapılır?

Soru 17:

I. Kamu hizmeti niteliği taşıma II. Kamu yararının zorunlu kılması III. Gerçek karşılığın ödenmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri özel teşebbüslerin devletleştirilmesi için aranan koşullardandır?

Soru 18:

Hukuk Devletinin Tarihsel Gelişim Seyri hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi yardımcı kaynaklardandır?

Soru 20:

Kaymakamın köy muhtarı üzerindeki denetim yetkisine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?