logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdare Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisinin kamu tüzel kişiliği vardır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi merkezi idarenin başkent teşkilatı içinde yer almaz?

Soru 3:

Bir üniversite öğrencisi, işlediği disiplin suçu neticesinde uzaklaştırma cezası almıştır. Bir şekilde üniversiteye girdiği tespit edilen öğrenci, güvenlik görevlileri tarafından okuldan çıkartılmıştır. İdarenin örnekte olduğu gibi aldığı kararı kendisinin uygulayabilmesi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 4:

İdari teşkilat içerisinde 'sorumluların hesap ve işlemlerinden kamu zararına yol açan hususları kesin hükme bağlama' görevi hangi kuruluşa aittir?

Soru 5:

I.  Kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hâllerde, gerçek karşılığı üzerinden devletleştirilebilir. II. Bir faaliyetin, kamu hizmeti hüviyeti kazanması için kamusal bir irade açıklanması ve/veya kural konulması gerekir. III.  Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan kıyılar, doğal ve tarihi zenginlikler ve kaynaklar, ormanlar, özelleştirilemezler. Kamu hizmetlerinin kurulması, düzenlenmesi ve kaldırılması ile ilgili yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşları yani kamu kurumlarının ortak özellikleri arasında yer almaz?

Soru 7:

“Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.” İlgili metin Anayasanın kaçıncı maddesidir?  Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdaki yerinden yönetim kuruluşlarından hangisi insanların topluca oturdukları, kendisine belde ismi verilen birbirine yakın evlerden oluşmuş belirli ve sınırlı yerleşim birimlerinin idare teşkilâtıdır?

Soru 9:

Türkiye Cumhuriyeti idari teşkilatı ile ilgili olarak hangisi söylenemez?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi arasındaki ilişki hiyerarşi ilişkisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi hiyerarşik yetkiye ilişkin olarak söylenemez?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi idari vesayet yetkisinin özelliklerinden biridir?

Soru 13:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi İdare Hukukunun Özelliklerinden birisi değildir?

Soru 14:

Hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşları (kamu kurumları) hakkında aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

"İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla doğrudan doğruya Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum oluşturulmuştur." Cümlede bahsi geçen kurum hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi İdare hukukunun asli kaynaklardan birisi değildir?

Soru 17:

GAP, DAP, DOKAP ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları hangi bakanlığa bağlıdır?

Soru 18:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

Vatandaşlara sunulacak kamu hizmetlerinin, doğrudan doğruya devlet tarafından yürütülmesi aşağıdaki sakıncalardan hangisine sebep olur?

Soru 20:

İdari etkinlikleri allak bullak eden adli yargının denetimi yasaklayan kanun hangi tarihlerde kabul edilmiştir?