logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anayasa Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi siyasal partilerin örgütlenme ve çalışmalarına ilişkin yasaklardan biridir?

Soru 2:

Hakimlerin herhangi bir baskı veya tehditle karşılaşmaksızın görevlerini tam bir serbestlik ve tarafsızlıkla yerine getirebilmelerine ne ad verilir?

Soru 3:

I. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. II. Kanunları yayımlar. III. TBMM vekillerini atar. IV. Bakanları atar. IV. Milli güvenlik politikalarını belirler. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri arasında yer alır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bir yasama işlemi değildir?

Soru 5:

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında görevleriyle ilgili suç işledikleri iddiasıyla soruşturma açılması için gerekli yetersayı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin özdeşleştiği düşünür hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi "Devletin sosyal barışı ve adaleti sağlamak amacıyla toplumsal ve ekonomik yaşama müdahalesini gerekli kılan devlet anlayışı"nı ifade eder?

Soru 8:

Yarı-başkanlık sisteminin iki temel ve zorunlu unsuru, Cumhurbaşkanın ........... seçilmesi ve önemli ........... yetkilere sahip olmasıdır. Boş bırakılan yerlere uygun ifadeler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliğine ilişkin kanunu esas yönünden denetim yapmaya yetkili olduğu tespitinin yer aldığı ilk karar kaç yılında verilmiştir?

Soru 10:

Anayasada belirtilen bazı kişi ya da organların bir kanuna karşı Anayasa Mahkemesinde dava açmalarıyla gerçekleştirilen denetime ne ad verilir?

Soru 11:

Toplumu ve Devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesine ne ad verilir?

Soru 12:

Bir devletin temel siyasal yapısını, yaptığı ya da değiştirdiği anayasa ile belirleyen iktidar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Padişah Sadrazam Bakanlar Kurulu Âyan Meclisi Mebusan Meclisi 1876 Kânûn-i Esâsî'sine göre, yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri anayasa değişiklikleri teklif yetkisine sahip olmuştur?

Soru 14:

Aşağıda yer alan hangi kurum Devlet Denetleme Kurulu'nun görev alanı dışında kalmaktadır?

Soru 15:

Ülkemizde kanun teklif etme yetkisi aşağıdaki gruplardan hangisine aittir?

Soru 16:

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemi Anayasanın bazı maddelerinde hangi yıl yapılan değişikle benimsenmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Millî Güvenlik Kurulu'na katılmaz?

Soru 18:

Hangisi 2017 Anayasa değişikliği ile gelen olağanüstü hal hükümleriyle ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 19:

"Asli kurucu iktidar, kendisini bağlayan hiçbir pozitif hukuk kuralı olmaksızın sınırsız bir biçimde o ülke devletinin temel siyasal yapısını belirleyen iktidardır." Buna göre, aşağıdaki Türkiye Cumhuriyeti hükûmetlerinden hangi tarihte kurulmuş olan hükûmet asli kurucu iktidar olarak değerlendirilebilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Milli Güvenlik Kurulu üyeleri arasında yer almaz?