logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Anayasa Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi siyasi tarihimizde yer alan meclislerden biri değildir ?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasının "Başlangıç" bölümünde yer alan ilkelerden biridir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi bir anayasa hukukçusunun ilgi alanlarındandır? I. Anayasa metni II. Seçim kanunları III. Siyasi partiler kanunları IV. Yasama meclisleri içtüzükleri V. Temel hakları düzenleyen kanunlar

Soru 4:

Gizli oy ile açık sayım ve döküm ilkeleri Türkiye'de hangi yıl kabul edilmiştir?

Soru 5:

Devletin sosyal barışı ve sosyal adaleti sağlamak amacıyla, sosyal ve ekonomik hayata aktif şekilde müdahalesini meşru ve gerekli gören bir devlet anlayışına ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıda verilen oy türlerinden hangisi I. ve II. Meşrutiyet dönemlerinde uygulanmıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi laiklik ilkesinin esaslarından biri değildir?

Soru 8:

Yazılı anayasaların ortaya çıkışını o dönemin sosyal dönüşümünü hukuken tescil eden belgeler olarak gören ve bu görüşü, "Burjuvazi yoksa demokrasi de olmaz." cümlesi ile ifade eden siyasal bilimci kimdir?

Soru 9:

Devletin sosyal barışı ve adaleti sağlamak amacıyla toplumsal ve ekonomik yaşam müdahalesini gerekli kılan devlet anlayışına ne ad verilir?

Soru 10:

İnsanların hayatlarını ve haklarını güvenceye kavuşturmak amacıyla, bir kısım haklarını üstün bir otoriteye (devlete) devretmelerine ne ad verilmektedir?

Soru 11:

1876 yılında kurulan Osmanlı parlamentosu Meclis-i Umumî’de, bütün üyeleri padişah tarafından atanan meclis aşağıdaki seçeneklerin hangisinde belirtilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi aynı durumda bulunanlara haklarda ve ödevlerde, yararlarda ve yükümlülüklerde, yetkilerde ve sorumluluklar ile fırsatlarda ve hizmetlerde eşit davranılmasını ifade eder?

Soru 13:

İdari davaların bir kısmında ilk ve son inceleme mercii, bir kısmında ise son inceleme (temyiz) mercii aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

"On sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir" ifadesi hangi yıl yürürlüğe girmiştir?

Soru 15:

"1924 Anayasası’nın getirdiği en önemli yeniliklerden biri de.... ilkesidir." Metinde boş bırakılan yere hangi kavram getirilmelidir?

Soru 16:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi 1982 Anayasası'nın Cumhurbaşkanı seçimine yönelik aşamalarıyla ilgili doğru bilgi içermez ?

Soru 17:

1876 Anayasasıyla kurulan ve iki meclisten oluşan parlamentonun adı nedir?

Soru 18:

Cumhurbaşkanına anayasa değişikliklerini halkoylamasına sunma yetkisi ilk kez hangi anayasada düzenlenmiştir?

Soru 19:

Devletin genel ve objektif hukuk kurallarını somut ve bireysel durumlara uygulama iktidarı, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Laiklik açısından aşağıdakilerden hangi yanlıştır?