logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anayasa Hukuku

Soru 1:

Kanunların anayasaya uygunluk denetimini ve bu denetimin de Anayasa mahkemesince yapılacağı ilk defa hangi anayasa ile düzenlenmiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayası'nın başlangıç  bölümünde yer alan ilkelerden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanı tarafından Hakimler ve Savcılar Kurulu'na seçilir?

Soru 4:

Cumhurbaşkanın, seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilmesi, hangi anayasa değişikliği ile kabul edilmiştir?

Soru 5:

I. Gensorunun kaldırılması                                                                                            II. Yazılı sorunun kaldırılması                                                                                          III. Sözlü sorunun kaldırılması                                                                                        IV. Meclis araştırmasının kaldırılması                                                      Yukarıdakilerden hangileri ülkemizde 2017 Anayasa değişikliği ile TBMM'nin hükümeti denetleme yetkilerinde yapılan değişikliklerdendir?

Soru 6:

Soyut norm denetimi nedir?

Soru 7:

Devletin temel yapısına ilişkin daha birçok anayasal nitelikte kanunları yapma yönünde asli kurucu iktidarını kullanan TBMM aşağıdaki anayasalardan hangisini düzenlemiştir?

Soru 8:

Cumhuriyet tarihimizin en radikal değişikliği olarak kabul edilecek anayasa değişikliği hangi yılda gerçekleştirilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdaki davalardan hangisi Anayasa Mahkemesinin bölümlerince karar bağlanır?

Soru 10:

bir kişi en fazla kaç kez cumhurbaşkanı seçilebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasının başlıca özelliklerinden birisi değildir ?

Soru 12:

Yürütme yetkisinin bir kişi ile bir kurul arasında bölüştürülmesine ne ad verilir?

Soru 13:

Anayasa değişikliklerinin denetlenmesi aşağıdakilerden hangisi tarafından talep edilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasası'nın bürokratik denetim mekanizmalarından biri değildir?

Soru 15:

I. İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır. II. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur. III. 82 nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir IV. Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir yasama dönemi içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir. Yukarıdakilerden hangisi milletvekilliğinin düşmesi durumları arasında yer alır?

Soru 16:

Anayasa ve onunla yakından ilgili diğer hukuki mevzuatı açıklayan, yorumlayan ve sistemleştiren hukuk bilimi dalı hangisidir?

Soru 17:

I. Kanun yapma                                                                                                              II. Hükümeti denetleme                                                                                                   III. Devlet bütçesini kabul etme                                                                                     Yukarıda verilenlerden hangileri bütün temsili rejimlerde parlamentoların temel fonksiyonları arasında kabul edilen unsurlardır?

Soru 18:

Devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklarda; özel gelir kaynakları ve özel imkânları Kanun’la sağlanmış kamu yararına çalışan derneklerin ve Devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıfların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar, vekili olamazlar, herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı olarak kabul edemezler, temsilcilik ve hakemlik yapamazlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, yürütme organının teklif, inha, atama veya onamasına bağlı resmî veya özel herhangi bir işle görevlendirilemezler. Bir üyenin belli konuda ve altı ayı aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca verilecek geçici bir görevi kabul etmesi Meclisin kararına bağlıdır.                                                                                   Yukarıdaki paragrafta milletvekillerinin hukuki statülerini oluşturan unsurlardan hangisi anlatılmaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bir devletin organlarının kuruluş, işleyiş ve aralarındaki ilişkileri ve devletle birey arasındaki ilişkilerin temel kurallarını belirleyen en üstün düzenleyici işlemdir?

Soru 20:

Kuvvetler ayrılığı ilkesi hangi isimler ile özdeşleştirilmektedir?