logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anayasa Hukuku

Soru 1:

bütçe ve kesinhesap kanunu nedir?

Soru 2:

2017 Anayasa değişikliği sonrasında TBMM'nin seçimlerin yenilenmesine karar verebilmesi için üye tamsayısının ne kadarının oyu gereklidir?

Soru 3:

Bir siyasi partinin kapatılabilmesi için Anayasa Mahkemesi üyelerinin kaçının oyu gerekmektedir?

Soru 4:

Türkiye'de 2017 Anayasa değişikliği öncesinde nasıl bir yürütme yapısı bulunmaktadır?

Soru 5:

1.Her iki Anayasa, askeri müdahaleler sonucu oluşmuştur. 2.Her iki Anayasa, bir kanadı askeri harekatın liderliğini yapan kuruldan diğer kanadı ise sivillerden oluşan Kurucu Meclisler tarafından hazırlanmıştır. 3.Gerek temsilciler Meclisi gerek Danışma Meclisi, genel seçim sonucunda oluşmuştur. 4.Her iki sistemde de halkoyuna sunulan anayasa tasarılarının kabul edilmemesi halinde ne yapılacağı açıkça belirtilmiştir. 1982 Anayasasının hazırlanma süreci ile 1961 Anayasasının hazırlanma süreci karşılaştırıldığında yukarıdaki maddelerden hangileri benzerlik göstermektedir?

Soru 6:

Bir seçim çevresinde nispi olarak en çok oy alan partinin o çevrenin milletvekilliğini kazanmış olması durumu aşağıdaki seçim sistemi yöntemlerinden hangisidir?

Soru 7:

Anayasaya göre Anayasa değişikliğinin teklif edilebilmesi için gerekli teklif yeter sayısı nedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi anayasa kavramının ve anayasacılık akımının daha önceki çağlarda değil de 18. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmasının nedenidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasası ile 1961 Anayasasının hazırlanış dönemleri arasındaki benzerliklerden biri değildir?

Soru 10:

Anayasa Mahkemesi kaç üyeden oluşur

Soru 11:

2017 Anayasa değişikliğine göre milletvekili seçimleri kaç yılda bir yapılmaktadır?

Soru 12:

Yürütme yetkisinin bir kurul tarafından kullanıldığı tekçi yürütme modeline ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdaki düzenleyici işlemlerden hangisi şekli bakımdan yasama işlemi olmayıp maddi bakımdan yasama işlemidir?

Soru 14:

1982 Anayasası ile Yüksek Hakimler Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksel Kurulu olarak yeniden düzenlenmiştir. 1982 Anayasası’na göre bu kurulun başkanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Milletvekillerinin Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerden, ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanı’nın önerisi üzerine bir karar alınmadıkça, bunları Meclis dışında yinelemek ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamamalarıdır.                                                                                              Yukarıda milletvekillerinin hukuki statü unsurlarından hangisinin tanımına yer verilmiştir?

Soru 16:

Bütün olağanüstü hal rejimlerinde durumun mahiyeti gereği olarak görülen özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

2017 Anayasa değişikliğine göre aşağıdakilerden hangisi Milli Güvenlik Kuruluna katılmaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi yapılması ve değiştirilmesi olağan kanunlardan farklı ve daha güçleştirici yöntemlere tabi kılınan anayasaya verilen isimdir?

Soru 19:

Parlamentonun yetkilerini “Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu” arasında bölüştürerek iki meclis sistemini benimseyen anayasamız aşağıdakilerden hangisidir?