logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Anayasa Hukuku

Soru 1:

Anayasa, temel hak ve hürriyetlerin ancak anayasada belirtilen şartlarla sınırlanabileceğini öngörmüştür. Aşağıdakilerden hangisi söz konusu sınırlamanın sınırlarından biri değildir?

Soru 2:

27 Mayıs 1960 müdahalesi sonrasında yeni anayasayı yapma görevi aşağıdaki organlardan hangisine verilmiştir?

Soru 3:

"Bir devletin temel örgütleniş tarzını, organlarını, bu organlar arasındaki ilişkileri ve devletle birey arasındaki ilişkilerin temel kurallarını belirleyen üstün bir kanundur." Verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 4:

1982 Anayasası'nın geçici 2/3. maddesine göre, TBMM toplanIp göreve başladıktan sonra, Millî Güvenlik Konseyi kaç yıl için Cumhurbaşkanlığı Konseyi haline dönüşür?

Soru 5:

Devlet iktidarının yazılı bir anayasa ile sınırlandırılması amacını güden siyasal akıma ne denmektedir?

Soru 6:

İnsanların hayatlarını ve haklarını güvenceye kavuşturmak amacıyla, bir kısım haklarını üstün bir otoriteye (devlete) devretmelerine ne ad verilir?

Soru 7:

1961 Anayasası, ……………. ara rejim döneminde iki defa önemli değişikliğe uğramıştır.Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 8:

Halk tarafından seçilen yasama organının ve onun içinden çıkan hükümetin, genel oyla seçilmeyen bazı kurum ve kuruluşlarca sınırlandırılamaması kuramına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Kanunların anayasaya uygunluğunu aşağıdakilerden hangi mahkemeler denetler?

Soru 10:

İlk Osmanlı Anayasası olan Kânûn-u Esâsî hangi Padişah tarafından ilan edilmiştir?

Soru 11:

Hangisi 1982 Anayasası'nın özelliklerinden biri değildir?

Soru 12:

I. 1961 Anayasası’na oranla daha kazüistik bir yöntemle hazırlanmıştır. II. 1961 Anayasası’ndan daha yumuşak niteliktedir. III. Otorite - hürriyet dengesinde otoritenin ağırlığını arttırmıştır. IV. Vesayetçilik anlayışını güçlendirmiştir. V.  Devlet yapısı içinde yasama organını güçlendirmiştir. Yukarıda 1982 Anayasası ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Genel oy ilkesi ile ifade edilmek istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

1921 Anayasası'nın en önemli yeniliği ve en devrimci ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdaki Türk Anayasaları’ndan hangisi esnek (yumuşak) anayasa olarak kabul edilmektedir?

Soru 16:

1924 Anayasası’nda değişiklik yapılabilmesi için nitelikli çoğunluk aranması, ilk maddesinin değişikliğinin teklif dahi edilememesi bu anayasanın hangi özelliğine işaret eder?

Soru 17:

Aynı durumda bulunanlar için haklarda ve ödevlerde, yararlarda ve yükümlülüklerde, yetkilerde ve sorumluluklarda, fırsatlarda ve hizmetlerde eşit davranma zorunluluğunu içeren kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal devleti gerçekleştirmeye yönelik hukukî yöntemlerden biri değildir ?

Soru 19:

“Milli egemenlik” ve “yerinden yönetim” ilkeleri ilk kez hangi Anayasa’da yer almıştır?

Soru 20:

1839'da, devletin bütün uyrukları için can, mal ve ırz güvenliği vaad edilen, vergi ve askerlik işlerinin de bir düzene bağlanacağı söylenen düzenleme hangisidir?