logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anayasa Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen bir milletvekilinin, Meclisin kararı olmaksızın tutulamaması, sorgulanamaması, tutuklanamaması ve yargılanamamasına yönelik yasama bağışıklığını ifade eder?

Soru 2:

2010 Anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesi'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi kaç üyeyi Sayıştay Genel Kurulu'nun kendi başkan ve üyeleri arasından seçer?

Soru 3:

Anayasa Mahkemesi’nin denetim yetkisi kural olarak bütün kanunları  kapsamakla beraber, hangi iki tür kanun anayasanın açık hükümleriyle bu denetimin  dışında  bırakılmıştır?

Soru 4:

Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 5:

Milli Güvenlik Kurulu ilk olarak ne zaman kurulmuştur?

Soru 6:

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 7:

"1876 Anayasası, ..... ........ adını alan bir parlamento kurmuştur." Boşluğa hangi kavram getirilmelidir?

Soru 8:

"İdare fonksiyonunun ayırıcı özelliği, kanunla idarî işlem arasındaki bağımlılık ve tâbilik ilişkisidir; dolayısıyla idare fonksiyonu, ancak kanunların uygulanmasından ibaret olabilir. İdarenin kanuna tâbi oluşu, sadece kanuna aykırı idarî işlem yapılamamasını değil; aynı zamanda idarî işlemin bir kanundan kaynaklanması, bir kanuna dayanması, kısacası yürürlükteki bir kanunun uygulayıcısı olması zorunluluğunu da ifade eder." Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi kanun-idare ilişkisini en uygun şekilde anlatmaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal devleti gerçekleştirmeye yönelik hukuki araçlardan biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yolları arasında değildir?

Soru 11:

Cumhurbaşkanının talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi her defasında kaç ay olağanüstü hali uzatabilir?

Soru 12:

Yürütme organının yapısı bakımından düşünüldüğünde aşağıdaki tarihlerden hangisinde Türkiye'de düalist yürütme sistemi yerine monist yürütme sistemi benimsemiştir?

Soru 13:

cYargı yetkisi, Türk Milleti adına ........ mahkemelerce kullanılır.” 1982 anayasasının ilgili hükmü ne şekilde tamamlanmıştır?

Soru 14:

Anayasa değişikliklerine ilişkin gerçek bir hukuki müeyyideden ziyade TBMM'ye hitap eden manevi bir müeyyidesinin bulunduğu sonucuna varılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

2017 Anayasa değişikliği ile milletvekili seçilme yeterliliği hakkında yapılan düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi hakimlik teminatı kapsamında değildir?

Soru 17:

Genel ilkeleri düzenleyen ve bunların uygulanma biçimlerini kanunlara bırakan anayasa tipi ... dır. Değiştirilmesi olağan kanunlardan daha güç koşullara bağlanan anayasa tipi ... dır. Yukarıdaki cümlelerdeki boşluklara sırasıyla aşağıdaki kavramlardan hangileri getirilmelidir?

Soru 18:

1961 Anayasası'nda yürütmenin sadece bir görev olarak nitelendirilmiş olmasına karşılık, 1982 Anayasası yürütmeyi bir yetki ve görev olarak nitelendirmiştir. Düzenlemedeki bu farklılığın sonuçlarından biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

"Hukuki mahiyeti bakımından bir kural-işlem değil, Devlete ve diğer kamu tüzel kişilerine kamu harcamalarında bulunmak ve kamu gelirini toplamak konusunda belli bir süre için yetki veren bir şart-işlemidir." Tanım aş. hangisine aittir?

Soru 20:

Anayasa Mahkemesi anayasaya aykırılık yönünden aşağıdakilerden hangisini sadece şekil yönünden inceler?