logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anayasa Hukuku

Soru 1:

Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ve TBMM İçtüzüğünün şekil yönünden Anayasaya aykırılığı sebebiyle iptal davası ne kadar süre içinde açılmalıdır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi din ve devlet ,işlerinin birbirinden ayrılmış sayılması için gerekli olan unsurlardan biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin denetimi dışındadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangileri "Kuvvetler ayrılığı" ilkesine ait iktidarlardır? I. Yasama II. Yürütme III. Yargı

Soru 5:

Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde Cumhurbaşkanına aşağıdakilerden hangisi vekalet eder?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi genel oy ilkesini uygun uygulamalardandır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisinin devlet yönetiminde monist yürütme modeli uygulanmaktadır?

Soru 8:

Başta devlet başkanı olmak üzere, devletin başlıca temel organlarının seçim ilkesine göre kurulmuş olduğu, özellikle bunların oluşumunda veraset ilkesinin rol oynamadığı bir hükûmet sistemini anlatan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 1961 Anayasası’nın temel nitelikleri arasında sayılamaz ?

Soru 10:

Yargı fonksiyonu ilk kez hangi anayasada ayrı bir kuvvet olarak belirlenmiştir?

Soru 11:

1982 Anayasası'nın siyasal parti faaliyetleri bakımından getirdiği hangi sınırlama monarşik partileri yasaklamaktadır?

Soru 12:

Hangisi 2017 Anayasa değişikliği ile getirilen hükümet sisteminin özellikleri arasında yer almaz?

Soru 13:

Egemenliğin bir kişiye veya zümreye değil, toplumun tümüne ait olduğu bir devleti ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Hâkimlik teminatının, gerçekleştirilmesi için hâkimlerin tayin, terfi, nakil, denetim ve disiplin gibi özlük işlerinin bir kurul tarafından yapılacağı ilk defa hangi anayasada yer almıştır?

Soru 15:

Kurucu iktidar nedir?

Soru 16:

Yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığından TBMM üyeleri dışında kimler yararlanabilir?

Soru 17:

"...Savaş ve mücbir sebeplerle Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanamaması ha^li hariç olmak üzere; olağanüstü hal sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri üç ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülür ve karara bağlanır. Aksi halde olağanüstü hallerde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kendiliğinden yürürlükten kalkar." Yukarıdaki ifade hangi Anayasa değişikliği ile gelmiştir?

Soru 18:

1982 Anayasasına göre Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından incelenmesi ve denetlenmesi yetkisi aşağıdaki kurumlardan hangisine aittir?

Soru 19:

Anayasa değişikliği ile Kanun Hükmünde Kararnamelerin ( KHK ) hukukumuza girmesi aşağıdaki tarihlerden hangisinde olmuştur?

Soru 20:

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile ilga edilen KHK'lar arasındaki farklar ve benzerliklere ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır ?