logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Borçlar Hukuku

Soru 1:

I. Para borçları yabancı ülke parasını konu edinebilir.II. Para borçları cins borcu olarak kabul edilir.III. Para borçlarında gereği gibi ifa etmemeden söz edilemez.Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

Borç ifa edilmiş olsaydı, alacaklının elde etmiş olacağı maddi kazancın sağlanamamış olmasından doğan zarar, hangi zarardır?

Soru 3:

Bölünebilir edimlerde borçlunun borcun tamamını değil, bir kısmını ifa etme girişimine kısmi ifa denir. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi niteliği gereği aksi kararlaştırılmadıkça bizzat borçlu tarafından ifası istenebilecek borçlardan biri değildir?

Soru 5:

Yanılan, kurulmasını istediği sözleşmeden başka bir sözleşme için iradesini açıklamışsa, aşağıdaki yanılma hallerinden hangisi söz konusu olur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi yenilemenin koşullarından değildir?

Soru 7:

Bazı durumlarda alacaklının belirsizliğinden söz edilir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumların dışında kalmaktadır?

Soru 8:

Para borçlarında ifa konusunda öne çıkan hususlar aşağıdakilerden hangisi ya da hangileridir? I. Para borcunun ifası, kural olarak, ülke para birimi ile gerçekleştirilir. II. Para borçlarının, paranın değeri kaybolmadan ifa edilmesi önemlidir III. Para borçlarında, borçlanılan belirli bir değerdir IV. Para kural olarak seri numarası üzerinden borçlanılmış olur.

Soru 9:

İbra ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Haksız fiil sonucu hükmedilecek tazminatın üst sınırı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi kesin hükümsüzlük hallerinden değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi zorunluluk halinin şartlarından biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdaki durumlardan hangisinde işlenen fiil, hukuka aykırı olarak değerlendirilebilir?

Soru 14:

Bir borç ilişkisinden doğan münferit bir alacak hakkının borçlunun rızası aranmaksızın üçüncü bir kişiye kazandırılmasına ne ad verilir?

Soru 15:

Birlikte alacaklılar alacağı ancak birlikte isteyebiliyorlar ve borçlu da borcundan ancak alacaklıların tümüne ifada bulunarak kurtulabiliyorsa bu duruma ne denir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi para borçlarında temerrüt hâlinde alacaklının temerrüt faizi ile karşılanamayan zararının karşılığını teşkil eder?

Soru 17:

A ve B arasında yapılan sözleşmeden doğan alacak, aralarındaki anlaşma uyarınca sözleşme tarafı olmayan C’ye ödenecektir. Ancak C alacağın ifasını talep ettiğinde B, sözleşmenin niteliği gereği kendisinin ifayı talep hakkının olmadığını belirtmiştir. A ve B arasında yapılan sözleşmeden doğan alacak, aralarındaki anlaşma uyarınca sözleşme tarafı olmayan C’ye ödenecektir. Sözleşme tarafı A borçlu B’yi ibra ettiğini bildirmesine rağmen B, sözleşme tarafı olmayan C’nin daha öncesinde ifayı talep ettiğini bu yüzdende artık ibranın gerçekleşemeyeceğini bildirmiştir. A ve B arasında yapılan satım sözleşmesinde B, sattığı arabanın 1 yıl içerisinde arızalanması durumunda ücretsiz olarak C tarafından tamir edileceğini, edilmemesi durumunda ise arıza nedeniyle meydana gelen masrafların kendisi tarafından ödeneceğini taahhüt etmiştir. Yukarıdaki olayları borç ilişkisinin üçüncü kişilere etkisi açısından aşağıdaki şıklardan hangisi doğru bir şekilde değerlendirmiştir?

Soru 18:

Hayat sigortaları aşağıdakilerden hangisine örnek oluşturur?

Soru 19:

Borcu, borçlunun ifa yardımcısı sıfatı olmaksızın borçlu yerine ifa eden kişiye ne ad verilir?

Soru 20:

Borçluya tanınan bir ek süre aşağıdakilerden hangisi karşılık gelmektedir?