logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Borçlar Hukuku

Soru 1:

Kesin hükümsüzlük kavramına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Zamanın geçmesi ile sözleşmedeki geçersizliğin düzelmesinin mümkün olmadığı durum aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 3:

Davacının talebinde davalının bir şeyi yapmaya, bir şeyi vermeye veya bir şeyi yapmamaya mahkum edilmesini istediği dava türüne ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri hukuka aykırılık bünyesinde bulundurduğu üç hali kapsamaktadır? Emredici hukuk kurallarına aykırılık Kamu düzenine aykırılık Kişilik haklarına aykırılık

Soru 5:

Sözleşmenin yalnızca tarafları arasında hukuki sonuç doğuracağının kabulü borçlar hukukuna hakim olan hangi ilkenin sonucudur?

Soru 6:

Kusurun en ağır derecesi olarak bilinen, doğrudan ve dolaylı türleri bulunan kusur çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Önerinin bağlayıcılığı aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 8:

Yetkisiz temsile ilişkin hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Bay A, ailecek piknik yapmakta olan Bay B’ye, Bay B’nin çocuklarının toplarının kendisine çarpmasına sinirlenerek silahla ateş ederek iki ay hastanede yatmasına ve ardından ölümüne sebep olmuştur. Bay B’nin mirasçıları ve her ay bir miktar burs vererek okuttuğu öğrencilerin uğradıkları zararın kapsamına, aşağıdakilerden hangisi/hangileri girmektedir? I-Cenazenin kaldırılmasına ilişkin giderler ve mezar taşı masrafları II-Tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar III- Her ay bir miktar burs vererek okuttuğu öğrencilerin uğradıkları kayıplar

Soru 10:

Türkiye'ye ilk defa çok önemli bir toplantıya katılmak üzere gelen A, toplantının başlamasına 45 dakika kala duraktaki tek taksiye binerek, şoförden kendisini 10 km ötede bulunan toplantının düzenleneceği yere götürmesini istemiştir. Taksici bunun karşılığında kendisinden 300 Euro almıştır. Hangisi söylenebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi genel işlem koşulları ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 12:

Ali taşınmazını noterde yaptıkları bir işlemle Ahmet’e satmıştır. Ahmet sonradan bu işlemin şekle aykırılık sebebi ile geçersiz olduğunu öğrenmiştir. Bu durumda Ahmet Ali'ye vermiş olduğu parayı borcun kaynaklarından hangisine dayanarak talep edebilecektir?

Soru 13:

Sınıfta ders dinlerken arka sıradaki öğrencinin öndeki öğrenciye bir yumruk vurması sonucunda öndeki öğrenci kafasını sıraya çarpmış ve hastaneye kaldırılmıştır. Ancak meydana gelen zararın artma ihtimali bulunarak, tazminat talebine kadar tam olarak belirlenememiştir. Bu durumda hangisi söylenebilir?

Soru 14:

Kusura dayanan sorumluluğun unsurlarından biri olan " Hukuka Aykırılık" kavramını " Bir şahsın fiilinden dolayı sorumlu tutulabilmesi için, fiilinin hukuka aykırı olması gerekmektedir.Fiilin hukuka aykırı olması, zarar gören değeri korumak için hukuk düzenince yasaklanmış bir davranışta bulunmaktadır. " açıklaması doğrultusunda aşağıdakilerin hangisi söylenemez?

Soru 15:

Yanılmanın etkisiyle sözleşmeye taraf olan kimsenin yanılma nedeniyle sözleşmenin iptalini isteyebileceği süre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri irade bozukluğu halleri içerisinde yer almaktadır? Yanılma (hata) Aldatma (hile) Korku (ikrah) Aşırı yararlanma

Soru 17:

Borcun tamamen veya kısmen sona erdirilmesi amacıyla taraflar arasında yapılan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşırı yararlanmaya dayanılarak sözleşmenin iptalinin istenebileceği en uzun süre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

03.04.2015 tarihinde bir araç Ahmet’e çarpmış ve Ahmet yaralanmıştır. Ahmet kendisine çarpan şahsın kimliğini 20.12.2015 de öğrenmiştir. Ahmet kusurlu olan karşı tarafa tazminat davasını en geç hangi tarihe kadar açmalıdır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi fiilin hukuka aykırı sayılmadığı hâllerden biri değildir ?