logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Borçlar Hukuku

Soru 1:

Mahmut, ölen babasının cesedini tıp öğrencisi Selim'e beş bin TL karşılığında satmıştır. Sözleşme aşağıdaki yaptırım türlerinden hangisine tabidir?

Soru 2:

Borç ilişkisinin temel kavramlarına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifadedir?

Soru 3:

Borçlar hukuku kapsamında herkesin haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken uymak zorunda oldukları TMK hükmünde yer alan ilke/kural aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Türk Borçlar Kanunu’na göre haksız fiil sorumluluğunda zararı ve zarar verenin kusurunu ispat yükü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 5:

Tarafların görünürdeki sözleşmenin hüküm doğurmayacağı ancak bu sözleşmenin yerine aralarındaki gizli sözleşmenin hüküm doğuracağı hususunda anlaştıkları durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi karma sözleşmelerden biridir?

Soru 7:

Borçlar Hukukunun temel ilkesinin hukuki ilişkilerini tarafların kendi iradeleriyle belirleyebilmesidir. Bu durum diğer bir ifade ile aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Herhangi bir resmi memurun katılımına ihtiyaç duymaksızın taraflarca gerçekleştirilen ispat şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Tazminata ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir?

Soru 11:

Hukuka aykırılığı kaldıran hallerden kusur kavramı; "Failin davranışının hukuken kınanabilir nitelikte olmasını ifade eder. Toplum içinde yaşayan kişiler, belirli bir davranış biçimine uygun olarak hareket etmek zorundadır. Hukuk düzeni, herkesten bu davranış biçimine uygun olarak hareket etmesini ister." şeklinde açıklanabilir. Kusura dayanan haksız fiil sorumluluğunda bir kişinin sorumlu tutulabilmesi için;

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi manevi tazminat kapsamı içerisinde yer alan kişilik haklarından gösterilemez?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kesin hükümsüzlük hallerinden biri değildir?

Soru 14:

"Sözleşmelerin İptal Edilebilirlik Hallerinden, Açıklamada Yanılma Halleri" Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi TBK düzenlenen açıklamada yanılma hallerinden biri olamaz?

Soru 15:

Zenginleşmeden elinde hiçbir şey kalmamış olan iyiniyetli zenginleşenin, alacaklı yoksullaşanın, geri verme istemiyle karşılaştığında zenginleşmenin elinden çıkmış olduğu savunmasında bulunabilme hakkına ne denir?

Soru 16:

A, çok sevdiği oğlu B'ye tarlasının mülkiyetini bir satış sözleşmesi ile resmi şekle uygun olarak devretmiştir. Ancak A; B'den satış bedelini almamıştır.Bunun sebebi,A ile B'nin aslında bir bağış sözleşmesi yapmak istemesi ve bu hususta kendi aralarında anlaşmalarıdır.Hangisi söylenebilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sebepsiz zenginleşme kapsamında geri istenebilir?

Soru 18:

Temsil olunanın veya temsilcinin hastalanması Temsil olunanın veya temsilcinin hukuki işlem yapma yeteneğini (fiil ehliyetini) kaybetmesi Temsil olunanın veya temsilcinin iflası Temsil yetkisi yukarıdaki durumların hangisinde veya hangilerinde kendiliğinden sona erer?

Soru 19:

Taraflardan birinin kırmızı araba yerine mavi arabanın alınması hususunda beyanda bulunması açıklamada yanılma hallerinden hangisi ile ifade edilebilir?