logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hukukun Temel Kavramları

Soru 1:

Kişinin kendi şahsı ve iç dünyasına karşı ödevleri neyi ifade eder?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk sistemlerinden biri ya da birkaçıdır? I. Kıta Avrupası Hukuk Sistemi II. Angola Amerikan Hukuk Sistemi III. İslam Hukuk Sistemi IV. Sosyalist Hukuk Sistemi

Soru 3:

Sosyal düzen kurallarının özellikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Mali yargının yargısal görevidir?

Soru 5:

Süresi dolmasına rağmen oturduğu taşınmazı tahliye etmeyen bir kiracının tahliyesinde ya da boşanma davasının sonucu velayeti anneye bırakılan çocuğu teslim etmeyen babanın durumunda hangi yaptırım uygulanır?

Soru 6:

Davranışları iyi-kötü, doğru-yanlış olarak sınıflandıran ve toplumdan topluma değişiklik gösteren sosyal düzen kurallarına ne ad verilir?

Soru 7:

İngiliz hukukunun kaynağı olarak Common Law’ın aşırı biçimciliğinin karmaşık formüllerine göre değil de yargıcın vicdanı ve hakkaniyet ilkelerine göre yargılamasından doğan içtihat hukuku aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yokluk yaptırımına tabi bir bir işlemdir?

Soru 9:

Borçlar Kanunu 73 md. "Taraflar aksini kararlaştırmadılarsa para borcu alacaklının ödeme zamanındaki ikametgâhında ödenir." hükmü hukuk kurallarının uygulama bakımından hangi tür hukuk kurallarına girer?

Soru 10:

Amacı, kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaçlara ve kanunlara uygun olarak elde edilmesi, muhafazası ve kullanılması için gerekli denetimin gerçekleştirilmesi ve sorumluların hesap ve işlemlerinin kesin hükme bağlanması olan yargı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

....(1) bir borç ilişkisinde borcunu kendi rızasıyla yerine getirmeyen borçlunun devlet gücü aracılığıyla bu borcunu yerine getirmesini sağlayan bir yaptırımdır. Boş bıraklan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 12:

I) Din Kuralları II) Saygı Kuralları III) Ahlak Kuralları IV) Görgü Kuralları V) Hukuk Kuralları VI) Medeniyet Kuralları VII) İş Kuralları Genel kabul gören yaklaşıma göre sosyal düzen kurallarının tümü hangi maddede doğru olarak verilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de bugüne kadar uygulanan Anayasa'lardan biri değildir?

Soru 14:

Anayasa’nın 146. maddesine göre aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesi'ne üye olarak seçilebilecekler arasında bulunmaz ?

Soru 15:

Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine, değiştirilmesine veya bu mahkemelerin kaldırılmasına aşağıdakilerden hangisi karar verir?

Soru 16:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Hukuki işlem kanunun öngördüğü kurucu unsurlardan en az birine uyulmadan yapıldığı için hiç oluşmamış sayılmasına ne ad verilir?

Soru 18:

Medeni Kanun’un 1. maddesine göre, “hakkında uygulanabilecek Kanun hükmü ya da örf ve âdet kuralı bulunmayan konularda, hâkim kanun koyucu olsa idi nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre hüküm verir”. hükmü hangi ilkeyi esas almaktadır?

Soru 19:

Boşanma davasının sonucu velayeti anneye bırakılan çocuğu teslim etmeyen babaya aşağıdaki yaptırım türlerinden hangisi uygulanır?

Soru 20:

Yazılı olmayan, yaptırımları manevi olan ve geçmişten aktarılarak günümüze ulaşmış kurallara ne denir?