logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Güvenlik

Soru 1:

Bireysel tasarruf yolunun yeterli olmaması sonucunda kişilerin sevk edildiği sosyal dayanışma ve yardımlaşma ilk olarak nerede başlar?

Soru 2:

I. Her toplum için aynıdır. II. Döneme göre değişiklik gösterir. III. Durağandır. Sosyal güvenlik teknikleri ile ilgili hangisi doğrudur?

Soru 3:

Bir kişinin kaza ya da hastalık nedeniyle malüllük halinin oluşabilmesi için çalışma gücünde en az yüzde kaç kayba uğramış olması gerekir?

Soru 4:

Niteliklerine göre tehlikeler kaç grupta toplanmaktadır?

Soru 5:

I.   Sosyal güvenlik kavramı ile benzer kavramlardan birisidir. II.  Sosyal güvenlik ihtiyacının karşılanmasını sağlamakta kullanılan bir yoldur. III. Yardım yapabilme gücüne bağlı olarak ve isteğe bağlı bir şekilde (gönüllülük esasına göre) gerçekleşir. IV.  En eski ve en yaygın klasik sosyal yardım yoludur. Sosyal yardımlaşma kavramı ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Sosyal güvenliğin kaç boyutu vardır?

Soru 7:

Sosyal yardımlar ve hizmetlerin yönetimiyle ilgili değildir?

Soru 8:

Vatandaşların kar paylaşma amacı gütmeksizin, gönüllü olarak kamu görevlerine katılımını gerçekleştiren vakıf ve dernekler gibi kuruluşlardan oluşan sektöre verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Vatandaşların kar paylaşma amacı gütmeksizin, gönüllü olarak kamu görevlerine katılımını gerçekleştiren vakıf ve dernekler gibi kuruluşlardan oluşan sektör hangisidir?

Soru 10:

I.   Tehlikelerin ekonomik sonuçlarına karşı emniyet sağlar. II.  Kapsama aldığı risklere karşı kişilere gelir güvencesi sağlar. III. Risklere karşı gelir-gider sürekliliğinin sağlanmasına imkan sağlar. IV.  İsteğe bağlı olarak ve gönüllülük esasına göre sağlanır. Sosyal güvenlik kavramı ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal yardım ve hizmetlerle ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 12:

Türkiye hangi yıllar arasında reform çalışmaları ile sosyal sigorta kurumlarını, işsizlik sigortası dışında, tek bir sosyal sigorta kurumu çatısı altında toplamıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kaynağı bakımından tehliklelerin örneklerinden değildir ?

Soru 14:

Ülkemizde munzam sosyal sigorta tekniğinin uygulandığı ilk sosyal sigorta kuruluşu hangisidir?

Soru 15:

Sosyal güvenlik teknikleri ile ilgili olarak hangisi söylenemez?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi s osyal yardım tekniğinin unsurları arasında değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik sağlamakta kullanılan en eski sosyal yardım kurumlarıdır?

Soru 18:

Sosyal yardım yapma isteğinde olan kimselerin bir araya geldikleri ve üyelerinin küçük iktisadi katkılarını büyük ve anlamlı sosyal yardım potansiyeline dönüştürebilen kuruluşlara ne denir?

Soru 19:

Çağdaş sosyal güvenlik kavramı ilk kez nerede kullanılmıştır?

Soru 20:

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde, sosyal güvenliğin "temel ve vazgeçilemez bir insan hakkı" olarak tarif edilmesi aşağıdaki sosyal güvenlik faktörlerinden hangisi ile ilgilidir?