logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Güvenlik

Soru 1:

Sosyal güvenlik, kapsama aldığı risklere karşı kişilere ne sağlar?

Soru 2:

Türk sosyal güvenlik sistemi ILO'nun 102 sayılı Sözleşmesi’nde yer alan hangi riski sosyal güvenlik garantisi dışında tutarak yasal ve kurumsal bir yapı oluşturulmuştur?

Soru 3:

İşçi ile işveren; işçi sendikaları ile işveren ve işveren sendikaları arasındaki hukuki ilişkiler aşağıdakilerden hangisinin konudur?

Soru 4:

Çalışırken işini kaybetme ve işsiz kalma durumu, çalışamayacak durumda hasta olmak, ya da çalışamayacak hâle gelmiş bir yaşlılık durumu gelir kesilmesine yol açan tehlike türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Türk sosyal sigorta sisteminin temel kurumları olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın faaliyetlerine son verilerek hangi yılda 5502 sayılı Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) oluşturulması sistemin yönetim yapısı ile ilgili bir değişikliktir.

Soru 6:

Sosyal yardımlaşmanın özünü oluşturan ...................., sosyal güvenlik ihtiyacı ortaya çıktıktan sonra gerçekleşir. Bu durum, aynı toplumun mensubu olmaktan ve bir arada yaşamaktan doğan bir olgudur. Cümledeki boşluğa gelmesi gereken sosyal güvenlikle ilişkili olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

I. Sanayileşme II. Kentleşme III. Teknolojik Gelişmeler Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sakatlık riskini arttırmaktadır?

Soru 8:

Sosyal güvenlik riskleri önlemeyi amaçlar. Sosyal güvenlik, meydana geldikten sonra ortaya çıkan zararı karşılamayı amaçlar. Kişiye gelir emniyeti sağlamak sosyal güvenliğin amacıdır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sosyal güvenliğin amaçları arasında gösterilir?

Soru 9:

İşsizlik yardımı nasıl olmalıdır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi  sosyal yardım tekniğinin unsurlarından biri değildir?

Soru 11:

Sosyal yardım yapma isteğinde olan kimselerin bir araya geldikleri ve üyelerinin küçük iktisadi katkılarını büyük ve anlamlı sosyal yardım potansiyeline dönüştürebilen kuruluşlar olarak tanımlanan aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 12:

Hangisi sosyo-ekonomik tehlikelerden biridir?

Soru 13:

Sosyal güvenlik, güvenlik, sosyal bütünleşme, sosyal yabancılaşmanın önlenmesine de katkı sağlar. Sonuçta sosyal güvenlik bir arada toplu olarak yaşayan insanlar arasında sosyal barışın sağlanması, sosyal dayanışmanın kuvvetlenmesi ve sosyal ahengin sağlanması açısından önem taşır. Sosyal güvenlik insan için hak; devlet için yükümlülüktür. Sosyal güvenliğin yukarıda bahsedilen önemi hangi boyutları ile ilgilidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi gelişmiş bir ülkenin sosyal güvenlik sisteminin özelliklerindendir?

Soru 15:

Türkiye 2006 ve 2008 yıllarındaki reform çalışmaları ile sosyal sigorta kurumlarını hangi sigorta türü dışında, tek bir sosyal sigorta kurumu çatısı altında toplamıştır?

Soru 16:

I.   Sosyal güvenlik ihtiyacı II.  Sosyal güvenlikteki gelişmeler III. Ülkenin ekonomik durumu IV.  Sosyal gelişmişlik durumu Sosyal güvenlik politikaları belirlenirken belirli faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Bu faktörler yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 17:

Türkiye’de aile ödenekleri dışındaki kaç sosyal riske karşı sosyal güvenlik garantisi sağlayacak yasal ve kurumsal yapı oluşturulmuştur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi  sosyal güvenlik yönetimlerinin başarısının ölçülmesinde kriter olarak sayılmaz?

Soru 19:

Sosyal yardımların muhtaç bireylere hizmet yardımı olarak götürülmesi faaliyetine ne denir?

Soru 20:

Aşağıdaki seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi toplum halinde yaşamaktan kaynaklanmaktadır?