logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Güvenlik

Soru 1:

Nüfusun tamamını kapsaması, sosyal güvenlik ihtiyacının kaynağını oluşturması, hastalık riskinin herkes için aynı derecede geçerli ve temel bir insan hakkı olarak kabul edilmiş olmasından dolayı genel sağlık sigortasının finansmanında yöntem olarak aşağıdakilerden hangisi tercih edilir?

Soru 2:

Devletin, çalıştırdığı kamu görevlileri için sosyal sigortalara prim ödemesi aşağıdakilerden hangisine denk gelmektedir?

Soru 3:

Hangisi göçmen işçilerin sosyal güvenliğine dair sözleşmelerin hedeflediği prensiplerden değildir ?

Soru 4:

İnsanların yarın endişesinden uzaklaşmaları sosyal güvenliğin hangi boyutu ile ilgilidir.

Soru 5:

Sosyal güvenlikte geleneksel dönem, hangi yılda Almanya’da ilk sosyal sigortanın kuruluşu ile sona ermiştir?

Soru 6:

"Sosyal sigortalar devletin kurduğu ancak kapsamına aldığı kişilerin prim ödediği sosyal güvenlik kuruluşlarıdır. Sistem esasen, kim prim ödemişse ona sosyal güvenlik garantisi sağlar. Finansman yapısının bu özelliği dolayısıyla sosyal sigortalar diğer kamu kurumlarından ayrılır. Devlet, finansman yapısının bu özelliğini dikkate alarak sosyal sigortaların yönetimini ilgili taraflarla paylaşır." Yukarıdaki açıklamalar hangi yönetim şeklini açıklamaktadır?

Soru 7:

Bir sosyal güvenlik tekniği olarak doğmuştur. Ayırt edici özelliği isteğe bağlı olmasıdır. Riskin sonuçları paylaşılmakta ve dağıtılmaktadır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri özel sigorta tekniği ile ilgili söylenebilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi devletin sosyal sigortaların finansmanına doğrudan katılmasına bir örnektir?

Soru 9:

Fonların yatırım kriterlerinden olan likitidenin tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

Hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılan harcama, tedavisi için yapılacak harcamalardan daha düşüktür. Bu ifadede vurgulanmak istenen nedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi haklarının yaşama geçirilmesi için alınacak zorunlu önlemlerdendir?

Soru 12:

I. Tehlikenin sonuçlarına karşı II. Bireysel III. Toplu Hangisi tehlikelerle mücadelenin yapılış biçimine göre sınıflandırılmasına girer?

Soru 13:

Hangi yılda olan petrol krizi ile başlayan dönem sosyal güvenliğin altın çağını sona erdirmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi devletin sosyal sigortaların finansmanına doğrudan katkı sunmasının örneklerinden biridir?

Soru 15:

“Ücret seviyesi artarken çalışmak isteyenler bir noktaya kadar artar. Ancak, bu noktadan sonra ücret artmasına rağmen çalışmak isteyenlerin sayısında azalma meydana gelir.” Bu durum aşağıda verilen kavramlardan hangisi ile açıklanır?

Soru 16:

'Özel veya sosyal sigortaların giderleri (sağlanan menfaatler) ile gelirleri (yapılan katkılar) arasında eşitliğin sağlanması hali' olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

ILO, bir yandan mevcut sanayi toplumu sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştirileri karşılamak, diğer yandan yeni dönemin değişen ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek bir sosyal güvenlik sisteminin temel işleyiş özellikleri ve ilkelerini belirlemek için hangi yılda sosyal güvenlik uzmanlarına “21. Yüzyıla Doğru Sosyal Güvenlik” başlıklı bir rapor hazırlatmıştır?

Soru 18:

I. Tehlikelerin hedefi insan olmalıdır. II. Tehlikenin ortaya çıkma zamanı belirli olmalıdır. III. Tehlikelerle karşılaşıldığında ekonomik bakımdan zararlar ortaya çıkmalıdır. Hangisi bir tehlikenin sosyal güvenliğin konusu olabilmesi için gerekli olan nitelikler arasında yer alır?

Soru 19:

Toplum halinde yaşamaktan kaynaklanan tehlikeler de dahil olmak üzere, insanın karşı karşıya bulunduğu tehlikelerin ekonomik sonuçlarına karşı emniyet sağlanmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Hangisi bütün bir sosyal sigorta sisteminin vergi gelirleri ile finanse edildiği başlıca ülkelerdendir?