logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Sağlığı ve Güvenliği

Soru 1:

Borçlu alacaklıya karşı borçlanmış olduğu edimi ifa etmekle yükümlüdür. Bu durumda, hangi sorumluluk söz konusu olmaktadır?

Soru 2:

Sorumlunun faaliyet ve işletmesi dışında oluşan sözleşmeden doğan borcun ihlâline kesin olarak ve kaçınılmaz bir şekilde yol açan, öngörülmesi ve karşı konulması mümkün olmayan olağanüstü bir olay olarak tanımlanabilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Kusurlarının hafif veya ağır olması hesaba katılmadan sorumlulardan her birinin zararın tamamından mesul tutulması hangi sorumluluk türüne girmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Sanayi devrimi öncesinde meydana gelen iş güvenliği ile ilgili durumlardan birisidir?

Soru 5:

- Aşağıdakilerden hangisinde ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kuruluşlar doğru verilmiştir? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Milli Eğitim Bakanlığı Turizm Bakanlığı Türk Standartları Enstitüsü

Soru 6:

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre hangi işletmelerde işverenin, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturma yükümlülüğü vardır?

Soru 7:

Hangi sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu m.16, m.17, m.30 gereğince çıkarılan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te getirilen düzenlemeye göre işveren, her işçinin çalıştığı yere ve işe göre bilgi ve talimatları içeren sağlık ve güvenlik eğitimini alması için gerekeni yapmakla yükümlüdür (m.12)?

Soru 8:

İşçilere yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden hangisi tedavide başarılı sonuçlar elde edilme şansını yükselmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarına neden olan tehlikeli davranışlara yol açan fizyolojik faktörlerden biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi İş sağlığı ve güvenliği kanununda belirtilen işveren yükümlülükleri arasında yer almaz ?

Soru 11:

I. Hayvan bulunduranın sorumluluğunda hayvan bulunduran kimse, bu zararın doğmasını engellemek için gerekli özeni gösterdiğini ispatlasa da sorumluluktan kurtulamaz, II. Hayvan bulunduranın sorumlu tutulabilmesi için üçüncü kişinin uğradığı bir zarar olması, bu zararın hayvan tarafından verilmiş olması ve zarar ile hayvan arasında uygun illiyet bağının bulunması gerekir, III. İşçi, işyerinde çalışırken işverenin hayvanının neden olduğu bir zarara uğrarsa hayvan bulunduran işverenden isterse TBK m.417 hükmüne isterse m.67 hükmüne dayanarak zararının tazminini talep edebilir. Yukarıda hayvan bulunduranın sorumluluğu ile ilgili verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğru değildir ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi hayvanlardan insanlara geçen mesleki hastalıklarından biridir?

Soru 13:

İşverenin koruma ve gözetme borcuna ilişkin özel hukuk niteliği taşıyan hukuki düzenlemelerin dayanağı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi iş kazaları ve meslek hastalıklarının işverenler açısından doğrudan maliyetleri arasında yer alır?

Soru 15:

I. Kişisel özellikler. II. Fizyolojik faktörler. III. Çevresel faktörler. IV. Psikolojik faktörler. Yukarıda verilenlerden hangileri iş kazalarına yol açan insana bağlı nedenler arasında yer almaktadır?

Soru 16:

Bir kimsenin sözleşmeye aykırı davranış veya hukukun yazılı veya yazısız kurallarına aykırı hareketi nedeniyle başkasına vermiş olduğu zararı tazmin etme borcu aşağıdakilerden hangi kavramı tanımlamaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi hayvan bulunduranın sorumluluklarından biri değildir?

Soru 18:

İşverenin koruma ve gözetme borcuna ilişkin özel hukuk niteliği taşıyan hukuki düzenlemelerin dayanağı, hangi sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) m.417’dir?

Soru 19:

Herhangi bir nedenle kaç ay  işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir?

Soru 20:

Hukuka uygun müdahaleden doğan sorumluluk hangi ilkeye dayanmaktadır?