İş denetiminin kamusal erk tarafından yapılmasını zorunlu kılan ILO sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) 81 sayılı ILO Sözleşmesi
Çalışma yaşamının tüm yönlerini denetim altında tutmak, sosyal güvenlik alanında çalışmalar yapmak, yurt dışında çalışanların çalışma yaşamından doğan hak ve menfaatlerinin geliştirilmesine çalışmak, işçi ve işveren ilişkilerinin insan haysiyetine ve çağdaş gelişmelere uygun bir biçimde gelişmesini sağlamakla görevli Bakanlık aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Aşağıdakilerden hangisi çalışanların korunmasını doğrudan ilgilendiren birincil alanlardandır?
Doğru Cevap: A) Çalışma sistemleri (ücretler)
"Devlet, çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasını izler, denetler ve teftiş eder. Bu ödev Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı ihtiyaca yetecek sayı ve özellikte teftiş ve denetlemeye yetkili iş müfettişlerince yapılır." hükmü aşağıdakilerden hangisine ait bir maddeye aittir?
Doğru Cevap: D) 4857 sayılı İş Kanunu’nun 91. maddesi
I. Koruyucu standartların uygulama hayatına aktarılması II. Çalışma yaşamının denetlenmesi III. Bilinçlenme IV. İnsan hayatının öneminin kavranması V. İnsan hayatının anlamını özümseme ve kavrama anlayışının gelişmesi Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri koruma tedbirleri ve güvenlik uygulamalarının artmasında etkili gelişmelerdendir?
Doğru Cevap: E) Hepsi
Tarımda çalışma yaşamının denetimine ilişkin düzenleyici hükümlerin yer aldığı ve Türkiye tarafından onaylanmamış olan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) 129 sayılı sözleşme
Aşağıdakilerden hangisi Türk Ceza Kanunu ile ilgili değildir?
Doğru Cevap: D) Raporlarda belirtilen hususlar valilikçe değerlendirilir ve gereği yapılır.
Aşağıdakilerden hangisi çalışma yaşamında iş denetiminin öncelikli görev alanlarından biridir?
Doğru Cevap: A) Çalışma koşulları
Aşağıdakilerden hangisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nın kurulma nedenlerinden birisi değildir?
Doğru Cevap: E) Aile planlaması yapmak
Devletin, hak ve sorumlulukları vatandaşlara hakkaniyetli bir biçimde dağıtma anlayışı, öncelikli olarak sosyal devletin hangi temel amacı kapsamında değerlendirilir?
Doğru Cevap: C) Sosyal adaleti gerçekleştirmek
Uluslararası Çalışma Örgütü, 161 Sayılı İş Sağlığı Hizmetlerine İlişkin Sözleşme'yi hangi tarihte kabul etmiştir?
Doğru Cevap: C) 1985
Aşağıdakilerden hangisi iş kanunları dışındaki diğer kanunlardan biridir?
Doğru Cevap: B) Türk borçlar kanunu
Çalışma yaşamında iş denetiminin öncelikli temel görev alanları olan çalışma ortamı ve çalışma koşularına ilaveten ikincil görev alanları da vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu ikincil görev alanlarından biridir?
Doğru Cevap: E) Mesleki eğitim
Uluslararsı Çalışma Örgütü tarafından 11.7.1947 tarihinde kabul edilen 81 sayılı İş Teftişi Sözleşmesi, sanayi ve ticarette iş denetiminin uluslararası dayanağını oluşturmaktadır. Türkiye hangi tarihte bu sözleşmeyi onaylayarak yükümlülük altına girmiştir?
Doğru Cevap: D) 1950
I. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu II. İş Kanununu III. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanında Bazı Mali Hükümler Hakkında Kanun IV. Türk Ceza Kanunu V. Umumi Hıfzısıhha Kanunu Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudan çalışma yaşamının denetimine yönelik hükümler ihtiva eden Kanunlar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) I-II-III
"İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (İSGK)" hangi yılda yürürlüğe girmiştir?
Doğru Cevap: C) 2012
İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, diğer teknik ve sağlık personeli ile işçilere eğitim vermek, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının eğitimleri sonundaki sınavları yapmak ya da yaptırmak, belgelerini vermek aşağıdaki birimlerden hangisi tarafından yerine getirilmektedir?
Doğru Cevap: C) İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü
Aşağıdakilerden hangisi sosyal devletin işgücünü korumaya yönelik amaçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: A) Aile bütünlüğünü korumak
Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün çalışma yaşamının denetimi ile ilgili görevleri arasında yer almamaktadır?
Doğru Cevap: D) İstihdam gelişmelerini izlemek ve istihdam sağlayıcı tedbirler almak
I. Sosyal güvenlik II. Sağlık şartları III. Eğitimin içeriği IV. Eğitimcilerin niteliği Yukarıda verilenlerden hangileri Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu'na göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarının dışında kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda yapılan çırak ve kalfaların eğitimi ile işletmelerde yapılan mesleki eğitimlerin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı'nca denetlenecek unsurları arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) I ve II