logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çalışma Yaşamının Denetimi

Soru 1:

Aşağıdaki düzenlemelerden hangisi 81 sayılı Sözleşmede yer almamaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi çalışma yaşamının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetiminin hukuki dayanaklarından biridir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi çalışma yaşamının denetimine ilişkin dolaylı düzenlemelerin yer aldığı kanunlardan biridir?

Soru 4:

155 Sayılı Sözleşme, özel sektör hizmetleri ve kamu hizmetleri de dahil olmak üzere işçi çalıştırılan bütün kollar için .......... deyimini kullanmaktadır. Cümledeki boşluğa uygun gelen ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi T.C. Anayasası ile ilgilidir?

Soru 6:

6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun HANGİ başlığını taşıyan 417. maddesine göre işveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür?

Soru 7:

I. Çalışma Ortamı II. Çalışma İlişkileri III. İstihdam IV. Mesleki Eğitim V. Çalışma Koşulları Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çalışma yaşamında iş denetiminin ikincil görev alanları arasında yer almaktadır?

Soru 8:

Ülkemizde çalışma yaşamını devlet tarafından denetimini öngören ilk düzenleme aşağıdaki Kanunlardan hangisiyle yapılmıştır?

Soru 9:

Aşağıda verilen hangi sözleşme, “işçi” terimini geniş bir biçimde düşünmekte, kamu çalışanları da dahil olmak üzere istihdam edilen bütün kişilerin işçi terimi içerisinde değerlendirilmesini uygun görmektedir?

Soru 10:

12 Haziran 1989 tarih ve 89/391 sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi, kısaca ............ olarak adlandırılmaktadır. Bu direktif, çalışma yaşamının insanileştirilmesi ve çalışanların sağlık ve güvenliğini geliştirmeyi destekleyen bir tedbirler paketidir. Cümledeki boşluğa uygun gelen ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Çalışma yaşamıyla ilgili mevzuatın uygulanıp uygulanmadığını izleyip kontrol eden kavrama ne ad verilir?

Soru 12:

I.  Kanuni hükümlere karar vermek II. İşveren ve işçilere teknik bilgi vermek III.Çalışma hükümlerinin uygulanmasını sağlamak Verilenlerden hangisi/hangileri 81 sayılı Sözleşme iş teftiş sisteminin görevlerindendir?

Soru 13:

Sosyal devlet, millî dayanışma anlayışı çerçevesinde üç temel amaç gütmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 14:

I. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu II. Deniz İş Kanunu III. Basın İş Kanunu IV. Türk Borçlar Kanunu V. Umumi Hıfzısıhha Kanunu VI. Ceza Kanunu İş Kanunları dışında çalışma yaşamının denetimine ilişkin hükümler ihtiva eden kanunlardan hangisi/hangileri yukarıda verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi çalışma yaşamının denetimi açısından çalışma hakkı ve ödevinin doğrudan düzenlendiği en temel hukuki düzenlemedir?

Soru 16:

İşin durdurulması kararı yerine getirildiği tarihten itibaren; işverenin, yetkili iş mahkemesinde işin durdurulması kararına itiraz süresi-mahkemenin karara bağlama süreleri hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi uyumu arttırmaya yönelik denetim modelinin özellikleri arasında değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 161 sayılı Sözleşmenin iş sağlığı hizmetleri konusundaki tavsiyeleri arasında yer almaz?

Soru 19:

I. Çalışma ortamı II. Çalışma koşulları III. Bireysel çalışma ilişkileri IV. İstihdam V. Mesleki eğitim VI. Toplu çalışma ilişkileri 81 sayılı Sözleşme’ye göre, yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri iş denetiminin temel (birinci-zorunlu) görev alanlarıdır?

Soru 20:

"Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve Kanunda yazılı haller dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz, rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz" hükmü aşağıdaki kanunlardan hangisinde yer almaktadır?