Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunları dışında çalışma yaşamının denetimine ilişkin hükümler ihtiva eden kanunlardan biridir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
Aşağıdakilerden hangisi 1982 tarihli Türk Anayasasının getirmiş olduğu düzenlemeler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: B) Anayasadaki sosyal devlet ifadesi, geçtiğimiz yüzyılın “jandarma devlet” anlayışına devleti yakınlaştırır.
Ülkemizde çalışma hayatının denetimi hangi bakanlığa bağlı olarak yapılmaktadır?
Doğru Cevap: D) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
6331 sayılı Kanunda iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: A) Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur.
Aşağıdakilerden hangisi 155 sayılı sözleşmenin geliştirmeye çalıştığı politikalar için belirlenen eylem alanlarından biri değildir?
Doğru Cevap: E) İşin maddi olmayan unsurlarının seçilmesinin sağlanması
I. Kayıdışı istihdamla mücadele etmek II. İşyerindeki sağlık ve güvenlik risklerini önlemek III. İşsizlik sigortası ile Türkiye İş Kurumu Kanunu uyarınca işyerlerininde inceleme yapmak IV. Kurumun merkez ve taşra teşkilatı ile personelinin idari, mali ve hukuk işlemleri hakkında denetim yapmak V. Yüksek nitelikli işgücünün ülkemize kazandırılmasına yönelik yurt dışında tanıtım faaliyetleri yapmak, ulusal ve uluslararası fuar ve organizasyonlara katılmak, gerektiğinde tanıtım ofisleri açmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının iş denetimine ilişkin görevleri arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: C) I-III-IV
"Önleyici tedbirlerin alınmasını sağlamaya yönelik çalışmalar ve görmek, izlemek, incelemek, araştırmak ve önlemek" ifadesini anlatan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Teftiş
Aşağıdakilerden hangisi iş denetiminin birinci görev alanlarından biridir?
Doğru Cevap: E) Çalışma ortamı
Genel teftişin sonucunda genel teftişe aykırılığı veya noksanlığı tespit edilen hususların verilen süre sonunda yerine getirilip getirilmediğinin kontrolü amacıyla yapılan teftişe ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Kontrol teftişi
Aşağıdakilerden hangisi çalışma ortamı içerisinde çalışanların sağlığını, güvenliğini ve iyilik halini etkileyen etmenlerden bir değildir?
Doğru Cevap: C) Fizyolojik
AB’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu döneminden kalma, İşte İşçilerin Güvenlik ve Sağlığının Geliştirilmesini Desteklemek İçin Önlemler Geliştirilmesi Hakkında Yönergesi kaç yılında kabul edilmiştir?
Doğru Cevap: B) 1989
Hangi anlayış ile devlet; savunma, adalet ve asayişi temin görevleri yanında ekonomik yaşama da müdahale eden bir şekle bürünmüştür?
Doğru Cevap: B) Sosyal devlet
Aşağıdakilerden hangisi çalışma koşulları kavramıyla ilgili olarak çalışanların korunmasını doğrudan ilgilendiren dört alandan biri değildir?
Doğru Cevap: B) Çalışanların güvenliği
Fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psiko-sosyal etmenler; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görev alanlarından hangisini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: D) Çalışma ortamı
Aşağıdakilerden hangisi Çalışma Genel Müdürlüğünün çalışma yaşamının denetimine ilişkin görevleri arasında yer almamaktadır?
Doğru Cevap: E) Yurtdışında çalışan Türk Vatandaşlarının yurt dışındali çalışma hayatı ve sosyal güvenlik mevzuatından doğan hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek
Aşağıdakilerden hangisi müfettişlerin iş teftişi yapmalarının mümkün olmadığı işyerleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) Komşusunun işlettiği atölye
Aşağıdakilerden hangisi Türk Borçlar Kanunu'nun çalışma yaşamının denetimini ilgilendiren 418. maddesinde yer alan işveren yükümlülükleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) İşcinin özlük bilgilerinin işyeri dışındaki kişi ve kurumlarla paylaşılmasını önlemek
I. İş müfettişleri, işyerlerinde eğitimleri planlamak ve gerçekleştirmek II. Karmaşık ve teknik bilgi gerektiren iş güvenliği ve sağlığı düzenlemelerinin uygulanmasında, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi III. İş müfettişlerinin, meslek örgütlerine yazılar ya da sirkülerler göndererek bunları yeni konularda bilgilendirmeleri ya da açıkça anlaşılmayan yasal düzenlemeleri açıklamaları IV. İş müfettişlerinin, denetimlerin yanı sıra eğitim ve danışmanlık hizmeti sunma Yukarıdakilerden hangisi/hangileri 81 sayılı Sözleşme, bilgi verme ve yol göstericiliğin ayrı bir işlev olarak sayılıyor olması konusunda, denetim ziyaretlerinden bağımsız olarak da yapılabileceğine örnektir?
Doğru Cevap: E) Hepsi
161 sayılı İş Sağlığı Hizmetlerine İlişkin ILO sözleşmesinin üçüncü bölümü aşağıdaki konulardan hangisini düzenler?
Doğru Cevap: B) Örgütlenme
Aşağıdakilerden hangisi İş Teftiş Kurulu Başkanlığının görev ve yetkilerinden biri değildir?
Doğru Cevap: A) Bölge laboratuvarları oluşturmak