logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma Yaşamının Denetimi

Soru 1:

İş sağlığı ve güvenliği açısından işyerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek yetkisine sahip kurum hangisidir?

Soru 2:

Çalışma yaşamının denetiminin etkinliği ve başarısının en somut ölçütlerinden biri, iş müfettişlerinin sayısı ve ülkedeki işyeri başına düşen müfettiş sayısıdır. Buna göre gelişmekte olan bir ülke için bu aradan aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi iş müfettişlerinin işlevlerini yerine getirirken etkin ilişkiler kurması gereken kurum/kuruluşlardan değildir ?

Soru 4:

I. İşyeri hekimi II. İş güvenliği uzmanı III. Diğer sağlık personeli IV. Formen Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) kurulabilmesi için hangisi veya hangilerine ihtiyaç vardır?

Soru 5:

Sigortalı sayılanların prime esas kazançlarının veya sigortalı gün sayılarının eksik bildirilmesi sonucunu doğuran tespitlerin en geç ne kadar süre içinde SGK’na bildirilmesi zorunludur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Askerî İşyerleriyle Yurt Güvenliği İçin Gerekli Maddeler Üretilen İşyerlerinin Denetim ve Teftişi Hakkında Yönetmelik ile ilgilidir?

Soru 7:

I. Hizmet sözleşmelerine tabi işçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıkları, II. İdari para cezalarına itirazlar ile 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamındaki uyuşmazlıklar hariç olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu veya Türkiye İş Kurumunun taraf olduğu iş ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıkları, III. Diğer kanunlarda iş mahkemelerinin görevli olduğu belirtilen uyuşmazlıklara, ilişkin dava ve işler. Yukarıdakilerden hangisi  İş Mahkemeleri Kanunu’na göre iş mahkemelerinin baktığı konulardan biridir?

Soru 8:

İş sağlığı ve güvenliği açısından işyerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek yetkisine sahip olan kurum hangisidir?

Soru 9:

“Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” ne zaman yürürlüğe girmiştir?

Soru 10:

İş yerlerinde hekim bulundurulması ve işçilerin tedavilerinin yapılması için o iş yerinin en az kaç tane işçi çalıştırmış olması gerekir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ILO'nun stratejik hedeflerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının doğrudan veya dolaylı bir şekilde çalışma yaşamının denetimi ile görev ve yetkilerinden birisidir?

Soru 13:

Anayasal olarak güvence altına alınan sosyal devlet anlayışı gereği, devlette iş denetim yetkisi ve görevi hangi Bakanlığa verilmiştir?

Soru 14:

Sosyal Güvenlik Kurumu hangi makamın denetimine tabidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi çalışma yaşamını denetlemekle yükümlü bakanlıklardan biri değildir?

Soru 16:

İşverenlerle idare organları arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde başvurulacak yargı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

"...... belirginleşen küreselleşmeyle birlikte üretim süreçlerinde değişim başlamış ve fordist üretim süreci yerini “üretim süreçlerinin parçalandığı, ulus devletlerin sınırlarını aşacak şekilde küresel bir örgütlenmenin geliştiği” post-fordist olarak ifade edilen üretim yapısının egemen olduğu bir üretim sürecine bırakmıştır." cümlesinde boş bırakılan yere gelebilecek en uygun ifade hangisidir?

Soru 18:

İlgili yönetmeliğe göre Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu kendisine incelenmek üzere gönderilen dosya ve evrakları en geç kaç gün içerisinde sonuçlandırmalıdır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden yer alan birimlerden hangisi merkezi yönetim kapsamında yer almaktadır?

Soru 20:

Gayri sihhi müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek aşağıdakilerden hangisinin yetkileri arasında yer almaktadır?