logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmeyi tarihsel zemininde kavramaya çalışan görüşe göre küreselleşme sürecinin belirtileri arasında yer almaz?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi istihdam ilişkisiyle doğrudan ilgili olan diğer şartlar olarak toplu pazarlıklarda yer alır?

Soru 3:

Çalışanların kendileriyle ilgilenildiğinin farkına varmasıyla daha verimli çalıştıkları aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ilişkilidir?

Soru 4:

İzin verme Dışlama Sosyal yardım Tanımlama Gerekçelendirme Yukarıdakilerden hangileri devletin düzenleyici rolünün endüstri ilişkilerinin aktörlerine, amaç ve konularına bağlı olarak aldığı görev ya da etkinlik biçimleri arasında yer alır?

Soru 5:

Çalışanlara her an işlerini kaybetme korkusunu yaşatan işsiz rezervini tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Toplu iş sözleşmesinin uygulanmamasından veya eksik uygulanmasından ya da yorumlanmasından kaynaklanan uyuşmazlık sonucunda yapılan greve ne ad verilir?

Soru 7:

Taşerona iş verme Yatırımlar Teknolojinin değişimi Yukarıdaki tartışma başlıklarını toplu pazarlığın toplu iş sözleşmesine aktarılan hangi konusunun altında inceleyebiliriz?

Soru 8:

Hükümetin, endüstri ilişkileri içinde yer alan farklı grupların bazı çıkarlarını bir araya getiren argümanlara dayanarak ve hangisinin en popüler olacağına kanaat getirerek farklı politika seçeneklerinden birini tarafsız olarak seçmesi aşağıdaki rollerinden hangisi ile ilgilidir?

Soru 9:

İşçi sendikaları ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Kısmi Süreli Çalışma Evde Çalışma Belirsiz Süreli Çalışma Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri esnek çalışma biçimlerinden biridir?

Soru 11:

İlkeler Sosyal düzenlemeler Ekonomik düzenlemeler Aşamalar Başarı faktörleri Girdi - çıktı modeli temel alındığında yukarıdakilerden hangileri toplu pazarlık sürecinde "girdi" olarak değerlendirilebilir?

Soru 12:

Aktörlerin bir davranışta bulunurken; kişisel anlam, amaçlar, deneyler, norm ve değerler, tutumlar, beklentiler ve diğer bireylerle etkileşim  gibi faktörlerin etkisiyle hareket ettiklerini öne süren endüstri ilişkileri teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

_________________ endüstri ilişkileri tüm ücretli çalışanların çalışma koşullarını inceleme alanına almaktadır?

Soru 14:

Devletin düzenleyici rollerinden hangisi yasal müdahale ya da üçlü anlaşmalar yoluyla sözleşmeye dayalı hükümlerin ya da mekanizmaların yasaklanması ve toplu sözleşmelerin yasal olarak belirlenmiş kurallara zorunlu olarak uymayı içerir?

Soru 15:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi devlet seçkinlerinin büyük ölçüde ayrıcalıklı ve mülk sahibi zümreden geldiğini vurgulayarak devleti hakim sınıfın bir temsilcisi veya aracı olarak tasvir eder?

Soru 16:

Bir veya birden fazla işçi örgütü ile bir işveren veya bir grup işveren ya da bir veya daha fazla işveren örgütü arasında istihdam ve çalışma koşullarının saptanması ve/veya bir işçi örgütü ya da işçi örgütleri ile işverenler veya örgütleri arasındaki ilişkileri düzenlemek amacıyla yapılan görüşmelere ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıda yer alan seçeneklerin hangisinde Çoğulcu Teori’nin merkezine aldığı kavram bulunmaktadır?

Soru 18:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi İKY anlayışının konu alanına girer?

Soru 20:

I. Uzlaştırma süresince uzlaştırıcı veya uzlaştırma kurulu, iki tarafın arasında bir yakınlık sağlamaya çalışmaktadır. II. Uzlaştırıcılar, uzlaştırma süresi boyunca tarafları dinleyen ve onların görüş farklılıklarını gidermeye çalışan tarafsız kişilerden oluşmaktadır. III. Uzlaştırma faaliyetinin sonucunda, içinde uzlaşma formülünün yer aldığı bir karar ortaya çıkmaktadır. IV. Uzlaştırıcının, tarafları anlaşmaya zorlama, kendi kararını ve uzlaşma formülünü uygulatma yetkisi vardır.