I. Üyelerin gelirlerini güvence altına almak. II. Üyelerin toplu pazarlık güçlerini korumak. III. Üyelere en iyi hizmeti verebilmek için üye sayısını azaltmak. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri sendikalar arası rekabette sendikaların temel amaçlarından biridir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) I – II
Sendikaların örgütlenme modellerine göre aynı işyerinde, aynı meslek dalında veya aynı işkolunda faaliyette bulunan diğer sendikalara mensup üyeleri elde etmek için rekabet etmelerine ne denmektedir?
Doğru Cevap: C) Pazar payına yönelik (pasif) sendikalar arası rekabet
Endüstri ilişkilerinin bir sistem olduğu görüşü ilk kez kim tarafından ileri sürülmüştür?
Doğru Cevap: A) John Dunlop
_______________ endüstri ilişkilerinin en temel aktörleridir.
Doğru Cevap: E) İşçiler
Kadınların çalışma yaşamına katılımını ve çalışma yaşamında konumunu sorgularken cinsiyet ile toplumsal cinsiyet arasındaki ayrıma dikkat çeken teori aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Feminist Teori
İşveren sendikalarının kurulma amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) İşverenleri savunmak, temsil etmek veya işverenlere danışmanlık hizmeti vermek
Aşağıdakilerden hangisi işçi sınıfının özelliklerinden birisidir?
Doğru Cevap: C) İşçilerin mesleksel ve mekansal hareketliliği sınırlıdır.
I. Gelirlerini güvence altına almak II. Belirli bir üye kitlesine sahip olmak III. Toplu pazarlık güçlerini korumak IV. Sahip olduğu üye kitlesini korumak Yukarıda verilenlerden hangileri sendikalar arası rekabette sendikaların temel amaçları arasındadır?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
______________________, sendikaların potansiyel üye piyasasında örgütsüz işçileri kendilerine üye yapabilmek için rekabet etmeleridir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilen cümledeki boşluğu doğru olarak tamamlar?
Doğru Cevap: D) Genişlemeci sendikalar arası rekabet
_______________, üretimin temel kaynaklarından biri olan işgücü unsurunu ekonomi kuramı ve kuralları çerçevesinde inceleyen bir bilim dalıdır.
Doğru Cevap: D) Çalışma ekonomisi
I. Sendikaların zayıflamaya başladığı 1970’li yılların sonunda ortaya çıkmıştır. II. Sendikaları ve toplu pazarlığı endüstri ilişkileri sisteminin dışına çıkarmaya çalışmaktadır. III. İşçi ve işveren ortak amaçlara sahip bir takımın üyesidirler. IV. Endüstri ilişkilerinde çatışma yapısaldır. Yukarıda Tekilci Teori'ye ilişkin verilen bilgilerden doğru olanlar aşağıdaki hangi şıkta eksiksiz olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: C) I, II ve III
Çalışmadan doğan ilişkilerin düzenlenmesini, aktörlerini ve bunlar arasındaki çatışmacı ve barışçı etkileşim ve eylem biçimlerinin incelenmesini konu alan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Endüstri ilişkileri
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki tüm sanayi ve ticaret odaları ile ticaret borsalarını bünyesinde toplayan ve yasa gereği tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde mesleki bir üst kuruluştur?
Doğru Cevap: E) TOBB
Sosyolojik yaklaşıma göre, endüstri ilişkilerinde yapı ve kurumlardan çok hangi unsurun davranışları önemlidir?
Doğru Cevap: B) Aktörün
İşçilerin işyerinde karşılaştıkları bir sorunun çözümü için ilk başvurdukları ve sendikalarla üyeler arasında adeta bir köprü görevi gören kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) İşyeri sendika temsilcisi
Aşağıdakilerden hangisi sendikaya üye olmak için sayılabilecek nedenlerden biri olarak kabul edilebilir?
Doğru Cevap: A) Aidiyet ihtiyacı
I. Endüstri ilişkileri ekonomik, sosyal ve politik çevrenin etkisi altındadır. II. Endüstri ilişkileri çok disiplinli bir alandır. III. Endüstri ilişkileri içinde bulunulan zamandan ve mekandan bağımsız gelişmeler gösterir. IV. Endüstri ilişkileri dinamik bir alandır. Yukarıda verilen bilgilerden doğru olanlar aşağıdaki hangi şıkta eksiksiz verilmiştir?
Doğru Cevap: D) I, II ve IV
İşveren sendikalarının endüstri ilişkileri alanındaki en önemli temsil işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) İşçi sendikalarıyla toplu görüşmeleri yürütmek
“İşçi sınıfının ekonomik ve toplumsal alanlardaki hak ve çıkarlarını savunan, yaşam ve çalışma koşullarını geliştirmeyi amaçlayan mesleki örgütlere ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) İşçi sendikası
Aşağıdakilerden hangisi sendikacılığın temelinde yer alan en önemli kavramlardan biridir?
Doğru Cevap: A) Örgütlenme