logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

Devlet ulusal veya makro düzeyde ne tür faaliyetler göstermektedir?

Soru 2:

Ekonomistler, özellikle de çalışma ekonomistleri istihdam edilenleri farklı şekillerde gruplandırmaktadır. “İşveren ile aralarında mevcut olan yazılı veya sözlü bir iş sözleşmesine göre, işletmenin satış veya kârından bağımsız olarak belirlenen bir temel ücret karşılığında çalışan kişilerdir.” şeklinde tanımı verilen çalışanlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Webb’lere göre işçilerin sendikalaşma, toplu pazarlık, grev ve lokavta başvurma hakkı hangi durumda geçersiz kılabilmektedir?

Soru 4:

Geniş anlamda endütri ilişkileri bağlamında endüstri ilişkileri kavramını açıklamayı kolaylaştıracak kaç unsur bulunmaktadır?

Soru 5:

Ekonomik fonksiyon İlişkileri düzenleme fonksiyonu Demokratik temsil fonksiyonu Sosyal fonksiyon Etik fonksiyonu Yukarıdakilerden hangileri işçi sendikalarının temel fonksiyonları arasında yer alır?

Soru 6:

Seçeneklerden hangisinde İşveren için işletme veya fabrika düzeyinde faaliyet bulunmaktadır?

Soru 7:

Endüstri ilişkilerinin en temel özelliği, işyerinde işçi ve işveren ile yönetenler ve yönetilenler arasında meydana gelen potansiyel çatışmadır. Toplu pazarlık olmasaydı sendikalar, küçük, zayıf ve etkisiz örgütler olarak kalacaklardı Yukarıdaki görüşleri savunan bir kişi aşağıdaki endüstri ilişkileri kuramlarından hangisine daha yakındır?

Soru 8:

Kapitalist toplum içinde endüstri ilişkilerinin analizine yönelik uygulamaları da içeren, toplumun ve sosyal değişimin genel bir kuramı olan Marksizm'e göre toplumsal ilişkiler aşağıdakilerden hangisi tarafından şekillenir?

Soru 9:

Sendika Yönetim Teknoloji Pazar ve bütçe kısıtları Devlet Yukarıdakilerden hangileri endüstri ilişkileri sisteminin aktörleri arasında yer alır?

Soru 10:

I. Ekonomik Çevre II. Sosyal Çevre III. Politik Çevre IV. Kutupsal Çevre Endüstri ilişkilerinin çevresi incelenirken yukarıda verilen hangi temel unsurlar dikkate alınır?

Soru 11:

Endüstri ilişkilerinde, iş yerinde işçi ve işveren ile yönetenler ve yönetilenler arasında meydana gelen potansiyel çatışmayı vurgulayan teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi toplu pazarlıkta işletmenin durumunu etkileyen çevresel faktörlerden biri değildir?

Soru 13:

İşçi sendikaları açısından örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını tamamlayan üçüncü temel hak aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği II. Türkiye Ziraat Odaları Birliği III. Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu IV. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu V.   Bireylerin şahsi partileri Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’de gönüllü ve zorunlu üyelik esasına dayanan işveren örgütleri arasında yer almaktadır?

Soru 15:

İşverenlerin hem çalışma hayatına yönelik çıkarlarını hem de ticari çıkarlarını koruyan örgütlere ne ad verilir?

Soru 16:

Türkiye’de endüstri ilişkilerinde işveren tarafını temsil eden örgütler işveren sendikaları ile onların üst örgütü olan örgüt aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi işçi sınıfının genel özelliklerinden biridir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi işyeri düzeyinde sendika faaliyetlerindendir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi işçi sınıfının ortak özelliklerinden değildir?

Soru 20:

İşçi sendikaları ilk olarak nerede ortaya çıkmıştır?