logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yaygın esnek çalışma biçimlerinden biri değildir?

Soru 2:

Hangi kurama göre, toplumsal değişimin kaynağı olan sınıf çatışmasının ve eşitsizliğin temelini sermaye sahibi ve emek sahibi olanlar arasındaki farklılık oluşturmaktadır?

Soru 3:

Eğitim ve araştırmaya yönelik politikalarda sendikaların kullandıkları en önemli araç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıda verilen OECD ülkeleri arasında sendikalaşma oranının en yüksek olduğu ülke hangisidir?

Soru 5:

Her iki taraf için de bir kazancın söz konusu olduğu toplu pazarlık stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Toplu pazarlık yaklaşımları düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi klasik yaklaşıma ait bir özelliktir?

Soru 7:

Sendikaların ortaya çıkmasına neden olan en önemli faktör hangisidir?

Soru 8:

I. farklı tür malın kitlesel yerine küçük bölümlerde üretimi, II. standartlaşmış mal üretimi yerine küçük ölçeklerde ve değişik ürün türlerinde üretim, III. üretim sürecinin parçalanmaması IV. değişen istemlere kısa sürede yanıt verilebilmesi, V. büyük miktarda stoklama olmadan üretimin gerçekleşmesi Yukarıda verilenlerden hangileri esnek üretim biçiminin özelliklerindendir?

Soru 9:

Devletin göreceli özerkliği kavramını ortaya koyan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aracı durumundaki üçüncü kişinin, tarafları yalnızca ortak bir noktada buluşturmaya çalışması, başarıya ulaşamaması halinde tarafların görüşlerini ve anlaşmazlık noktalarını içeren bir raporu, kendisinin de gerekli gördüğü tavsiyeleri ekleyerek ilgili merciilere sunması olarak tarif edilebilecek  yol aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Sermaye birikiminin sürekliliğini sağlamak Emek piyasasını oluşturmak Devletin halkın gözündeki meşruiyetini sağlamak Yeniden dağılım Hakimiyet Offe'ye göre yukarıdakilerden hangileri devletin fonksiyonları arasında yer alır?

Soru 12:

Sosyal diyaloğun etkin işleyebilmesi için bazı koşullar gereklidir. Aşağıda belirtilen bu koşullardan hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Yürütme İşletme Koruma Yasama Yargı Kuvvetler ayrımı ilkesine göre devletin yukarıdaki faaliyetlerinin hangilerinin birbirinden bağımsız olması gerekir?

Soru 14:

Aşağıdakilerin hangisi fordist üretimin tipik özelliklerinden değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi genel olarak toplu sözleşme imzalayabilmeyi ifade eder?

Soru 16:

Tüketici tatminine ve sürekli gelişime dayanan, üretimin tüm birimlerinin eşgüdümlü olduğu bir ürün geliştirme ve tam zamanında üretim modelini tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Sermaye ve ticaret ilişkilerinin serbestleşmesiyle, kapitalizmin uluslararasılaşması ve yeniden yapılanması aşağıdaki kavramlardan hangisinin temel özellliğidir?

Soru 18:

Tarafların toplu iş sözleşmesine koydukları hüküm uyarınca veya uyuşmazlığın herhangi bir aşamasında aralarında anlaşmaları üzerine uyuşmazlığın üçüncü bir kişi veya kurul tarafından çözümlenmesine ne ad verilir?

Soru 19:

Taraflar kendi taleplerini ortaya koymadan önce diğerinin amaçlarını anlamaya çalıştığı toplu pazarlıklara ne ad verilir?

Soru 20:

TÜSİAD, aşağıdaki uluslararası örgütlerden hangisine üyedir?