logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi IOE(Uluslararası İşverenler Örgütü)’nin temel işlevlerinden biri değildir?

Soru 2:

Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisi endüstri ilişkileri sisteminin aktörlerinin çalışma hayatını düzenleyen kuralları belirlediği mekanizmalardan biri değildir ?

Soru 3:

I. Örgütlenme hakkı II. Grev hakkı III. Toplu pazarlık hakkı IV. Lokavt hakkı Yukarıdakilerden hangileri işçi sendikalarının dayandığı temel haklardandır?

Soru 4:

Seçeneklerden hangisi işçi sendikalarını diğer örgütlerden ayıran unsurlardan birisidir?

Soru 5:

Hangi ülkenin nüfusunun tamamına yakını göç yolu ile gelen ve kişisel özgürlüklerine düşkün olan kişilerden oluşmuştur, çalışan ve gelir düzeyini yükselten herkes buna bağlı bir sosyal statü elde edebilmektedir ve bu durum burada kişileri çalışmaya teşvik etmiş, sendika gibi ideolojik temelli oluşumlara çok izin vermemiştir?

Soru 6:

Bilgi edinme sürecinin herhangi bir aşamasında ortaya atılan geçerlik ve güvenilirliği bilimsel yöntemlerle saptanmış iç tutarlılığı olan bir genel bilgi ve açıklama düzenine ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi işyerindeki üyelerle sendikalar arasında bir köprü işlevi görür?

Soru 8:

Endüstri ilişkilerinin bir sistem olduğu fikrini ilk olarak ortaya atan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Sendikaların ilk ortaya çıktığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

İşçi sendikalarının tarihsel olarak üç temel fonksiyonu bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu temel fonksiyonlardan biridir?

Soru 11:

Sendikalarla üyeler arasında köprü gören ve işçilerin işyerinde karılaştıkları sorunların çözümü için başvurdukları ilk kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Kurallar, endüstri ilişkileri sisteminin nasıl bir değişkenini oluşturur?

Soru 13:

Hangisi sendikaların geliştirdikleri yenilikçi politikalardan biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa ülkelerinde işçi sendikalarının gelişmesinin arkasındaki sebeplerden biri değildir?

Soru 15:

İşçi sınıfı heterojen bir yapıya sahip olsa da bazı genel ve ortak niteliklere sahiptir. Aşağıdakilerden hangisi bu niteliklerin dışında kalır?

Soru 16:

I. Devlet aktörü II. Stratejik aktör III. Sermayenin temsilcisi Endüstri ilişkilerinde yönetim yukarıda verilen hangi şekillerde karşımıza çıkmaktadır?

Soru 17:

I. Ürün piyasası II. Yöneticiler III. Bütçe kısıtları IV. Sendikalar V. Gücün toplumdaki dağılımı Yukarıdakilerden hangileri Dunlop'un belirttiği aktörleri etkileyen ve sınırlayan çevreler arasındadır?

Soru 18:

I. İşçi-işveren ilişkilerini çevreleyen sosyo-ekonomik düzen II. Sendikaların özellikleri III. Sendikaların taktik ve stratejileri IV. Toplu pazarlığın yapısı Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri kurumsallaşmış ilişkiler çerçevesinde ele alındığında, endüstri ilişkilerinin ilgi alanını oluşturan konulardandır?

Soru 19:

İşçi ve işveren örgütlerinin kamu politikalarının oluşturulmasına ve uygulanmasına katılımının sağlanmasına ne ad verilir?

Soru 20:

Ülkedeki toplam sendikalı/sendikasız işçi sayısında değil, yalnızca mevcut üyelerin sendikalar arasındaki dağılımında bir değişikliğe neden olan sendikalararası rekabet türü aşağıdakilerden hangisidir?