logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Fordist üretimin işgücü açısından tipik özelliklerinden biri değildir?

Soru 2:

Devletin endüstri ilişkilerindeki _________ rolü, iki alanda önem kazanmaktadır. Birincisi istihdam politikaları, ikincisi kamu sektöründeki sendikalarla imzaladığı toplu sözleşmelerin özel sektördeki ücretlere olan etkisidir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri doğru olarak tamamlar?

Soru 3:

I. Zorunlu tahkimin verdiği kararlar tarafları bağlayıcı iken, gönüllü tahkimin verdiği kararlar bağlayıcı değil öneri niteliğindedir. II. Zorunlu tahkimin, gönüllü tahkimden ayrılan noktası, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü için başvurulmasının yasal olarak zorunlu olmasıdır III.  Gönüllü hakemi, taraflar kendileri seçebilecekleri gibi, uyuşmazlıkları çözmekle görevli resmi organlardan da yardım talep edebilmektedir. Gönüllü tahkim ve zorunlu tahkime ilişkin yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

"Kadınların çalışma yaşamına katılımını ve çalışma yaşamında konumunu sorgularken cinsiyet ile toplumsal cinsiyet arasındaki ayrıma dikkat çekmektedir." Yukarıdaki açıklama aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 5:

Türkiye’de devletin kanun koyucu olma özelliği sonucu ortaya çıkarılan kanunlardan biridir?

Soru 6:

Toplu pazarlık her zaman uyuşmazlık ile sonuçlanır Toplu pazarlık bir süreci ifade eder Devlet arabulucu olarak rol oynar İşçi ve işveren tarafının gücünü dengelemeyi amaçlar İşçi sendikaları üyelerinin koşullarını iyileştirmeyi amaçlar Toplu pazarlıkla ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden kaç tanesi doğrudur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi işbirlikçi bir toplu pazarlık stratejisini başarılı bir şekilde uygulayabilmek için toplu pazarlık sürecinde yer alması gereken temel niteliklerden değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi devletin düzenleyici rolünün endüstri ilişkilerinin aktörlerine, amaç ve konularına bağlı olarak görevlerinden biridir?

Soru 9:

Aşağıdaki isimlerden hangisi yeni liberal görüşle ilgilidir?

Soru 10:

Devleti, işverenler ve sendikalar dahil olmak üzere birbiriyle çelişen grupların çıkarları arasında denge kurmaya çalışan ‘tarafsız bir hakem’ olarak gören görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Endüstri ilişkilerinin bir sistem olduğu görüşü ilk kez kim tarafından ortaya atılmıştır?

Soru 12:

Ekonomik faaliyet alanlarını bütünüyle değişime uğratma ve hatta daha önce var olmayan yeni ekonomik faaliyet alanları/sektörleri yaratma yeteneğini içeren teknolojilere ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 1980’lerde ve 1990’larda sendika üyeliğinde düşüşlerin görülmediği ülkelerden biridir?

Soru 14:

Üretimin yığın ölçeği temelinde örgütlenmesinin maliyetleri azaltacağını keşfeden ve aynı zamanda Toyota’nın başmühendisi olan isim kimdir?

Soru 15:

Sarı sendikacılığı önleyen en önemli ilke hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerin hangisi çalışma biçimlerindeki farklılaşmaların sebeplerinden biri değildir?

Soru 17:

İş gücü esnekliği nedir?

Soru 18:

Yasal düzenlemelerin denetleyici ve düzenleyici kurallarının girmediği, çalışanların ise sosyal güvenceden yoksun olduğu ekonomik etkinlik alanı aşağıdaki kavramlardan hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdaki örgütlerden hangisi Türkiye’deki işveren sendikalarının tek üst örgütü olarak faaliyet göstermektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisinde toplu pazarlığın işveren tarafını bireysel olarak işverenlerin oluşturduğu ülkeler doğru olarak verilmiştir?