logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

İnsanın kişiliğine saygı gösterilen ve tüm bireylerin fırsat açısından eşit olduğu, ancak sarf ettikleri çaba, teşebbüs gücü ve sahip oldukları zihinsel ve bedensel niteliklerle ödüllendirildikleri toplum düzeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Endüstri ilişkileri alanında ilk kuramsal çalışmayı yaparak temellerini atan isim ya da isimler aşağıdakilerden hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Genel ve eşit oy hakkının tanınması ve oylamaların gizli yapılması gibi siyasal talepleri olan Chartist hareket, işçi sınıfının ve daha sonra doğacak olan sendikacılığın temelini ve dinamiğini oluşturmuş olan bu hareket hangi dönemde gerçekleşmştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi işçi sendikalarının dayandığı temel haklardan biri değildir?

Soru 5:

Bir başkasının işinde ayni veya nakdi bir gelir elde etmek amacıyla günlük ücret üzerinden çalışan kişiye ne ad verilir?

Soru 6:

Endüstri ilişkilerinin bir sistem olduğu görüşü ilk kez kimin tarafından ortaya atılmıştır?

Soru 7:

Toplu hareket ve eylem bilincinde olan işçiler, işçi sınıfının dayanışmasını güçlendirmek için de sendikaya üye olabilmektedir. Bunun yanı sıra işçi, yaşadığı ve çalıştığı grup kültürüne bağlı olarak da sendikaya üye olma kararı verebilmektedir. Yukarıda verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi işçi sendikaları karşısında çatışmacı tutumu benimseyen işveren sendikalarının göstereceği tutumlara örnek olabilir?

Soru 9:

Başka bir değişkene bağlı olarak farklı değerler almayan ve diğer değişkenleri etkileyen değişkene ne ad verilir?

Soru 10:

"İşçi ve işveren örgütlerine devlet tarafından yasal ayrıcalıklar sağlanırken, faaliyetlerinin kısıtlanması ve denetlenmesidir." Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 11:

Gelişmekte olan ülkelerin korporatist uygulamaların gelişmiş ülkelerin uygulamalarından ayıran temel fark hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 12:

I. İşverenlerin ve örgütlerinin uluslararası alanda çıkarlarını korumak ve geliştirmek, II. Hür girişimciliği teşvik etmek ve geliştirmek, III. İşçi sendikalarının kurulmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olmak, Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri IOE'nin temel işlevleri arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi işçilerin sendikaya üye olma nedenlerinden biridir?

Soru 14:

Sendikaların üyelerine düşük faizli kredi vermesi Sendikaların gençlerden daha düşük aidat alması Toplu iş sözleşmelerinde pozitif ayrımcılık yapılması Sendikanın ideolojik kimliğiyle ön plana çıkması Sendikanın toplu iş sözleşmelerinde ücret yükseltmeye odaklanması Yukarıdakilerden hangileri sendikalar arası yenilikçi rekabet politikalarına örnek verilebilir?

Soru 15:

IOE’nin ILO’daki temsil işlevinin dışında kaç temel işlevi daha vardır?

Soru 16:

Uluslararası İşverenler Örgütü için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Marksizme göre temel çatışma hangi iki sınıf arasındadır?

Soru 18:

Sendikalar geleneksel rekabet politikalarını belli sebeplerden dolayı tercih etmişlerdir. Ancak son yıllarda çalışma hayatında ve iş piyasasında yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm, sendika-üye ilişkisini de değiştirmiş; geleneksel politikaların yetersiz kalması üzerine sendikalar yeni politika arayışı içine girmiştir. Aşağıdakilerden hangisi sendikaların tercih ettiği geleneksel rekabet politikalarını anlatır?

Soru 19:

Neokorporatizm olarak adlandrılan sistemde, siyasal ve ekonomik bakımdan daha fazla güçlenen unsur veya unsurlar aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 20:

Sendikaların, Üyelerinin ücret ve diğer parasal haklarını toplu iş sözleşmesi vasıtasıyla iyileştirerek ve siyasi/ ideolojik kimliklerini ön plana çıkartarak rekabet üstünlüğü elde ettiği politika türü aşağıdakilerden hangisidir?