logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yönetimin startejisini belirlerken hükümet tarafından müdahale bulunarak yönetimsel özrgürlüğün sınırlandırdığı konulardan biri değildir?

Soru 2:

2016 verilerine göre aşağıdaki OECD üyesi ülkelerden ülkelerden hangisinde sendikal yoğunluk diğerlerine göre daha yüksektir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangi endüstri ilişkilerinde çalışanlara ödenen ücret ve maaşların gelirleri vergilerden karşılanmaktadır?

Soru 4:

Bu sistem grev ve lokavt serbestisi esasına dayanmaktadır. Ancak taraflar, grev ve lokavta başvurmada serbest bırakılmakla birlikte; grev ve lokavtın olumsuz etkilerini gidermek amacıyla kanunlarda getirilen sınırlamalara uymak zorundadır. Örneğin bu sistemin görüldüğü ülkelerde bazı işlerde grev ve lokavt yasağı, grev ve lokavttan önce karşı tarafa belirli bir süre önceden bildirimde bulunma zorunluluğu gibi grev ve lokavt serbestisine çeşitli sınırlamalar getirilmektedir. Ayrıca bu sistemde taraflar, toplu iş uyuşmazlıklarını öncelikle barışçı yollarla çözümlemeye çalışmakta; bu yolların başarısızlığa uğraması durumunda ise grev ve lokavta gidebilmektedir. Söz konusu sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İşçi sendikaları ilk olarak hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Soru 6:

I. Devlet siyasi bir birliktir. II. Devlet somut bir varlıktır. III. Devlet mahkemeleri, millileştirilmiş sanayiyi, sosyal güvenlik sistemini kapsar. IV. Devlet tüm toplumsal kurum ve örgütlerin en kapsamlısıdır. Yukarıda devlete ilişkin verilen bilgilerden doğru olanlar aşağıdakilerden hangisinde eksiksiz verilmiştir?

Soru 7:

I. Çoğulcu yazarlar genellikle devleti, birbiriyle çelişen grupların çıkarları arasında denge kurmaya çalışan tarafsız bir hakem olarak görürler. II. Marksistler, devletin tarafsız ya da yansız hareket ettiği fikrini sorgularlar. III. Marksistler devletin, toplumun ekonomik yapısından ayrı anlaşılmayacağını ileri sürerler. IV. Radikallere göre, devlet ortak iyiyi veya kamu çıkarını temsil eder. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

Devletin temel faaliyetlerinden üretilen hizmetin doğrudan kullanıcıyla ilgili olduğu faaliyetler özel sektör tarafından da yerine getirilebilir. Aşağıdakilerden hangisi bu hizmetler arasında yer almaz?

Soru 9:

Aşağıdaki endüstri ilişkileri aktörlerinden hangisi çalışma koşullarının oluşmasında işçi sendikalarıyla pazarlık yapıp, çalışma hayatına yönelik yasal düzenlemelerin hazırlanmasında devlete baskı yaparak kendi çıkarını gerçekleştirmeye çalışır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi toplu pazarlık sürecindeki çıktılardan biridir?

Soru 11:

Türkiye’de grev hakkı ilk kez aşağıdaki yasal düzenlemelerin hangisinde yer almıştır? kez 1961 Anayasası’nda yer verilen grev hakkı,

Soru 12:

İşverenlere çıkar çatışması durumunda toplu eyleme başvurabilme hakkı tanıyan ve bu yönüyle lokavt hakkı verdiği şeklinde yorumlanan tek belge, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Çalışma ortamında verimli takım çalışmaları yaratma İş yaşamının verimliliğini arttırmak Toplu pazarlık görüşmelerine zemin hazırlamak Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri İKY anlayışının konu alanlarından biridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerin hangisi veya hangileri kurumsal uyum-bağlanma (organizational commitment) için gereklidir? I. Organizasyonun amaç ve değerlerine güçlü inanç II. Organizasyon için ciddi efor harcama isteği III. Organizasyon üyesi olmaya devam etme arzusu

Soru 15:

Toplu pazarlık sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi işçi sendikalarının fonksiyonlarından biridir?

Soru 17:

Endüstri İlişkileri, Çalışma Ekonomisi ile olan ortak konularına ne açıdan farklı yaklaşır?

Soru 18:

Beceri, sayı ve ücret gibi konularda işgücünün işin durumuna göre farklılaştırılabilmesini niteleyen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Toplu pazarlık sisteminde en üst düzeyde olan ve en geniş alanı kapsayan toplu pazarlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Devletin endüstri ilişkilerindeki hangi rolü istihdam politikaları ve kamu sektöründeki sendikalarla imzaladığı toplu sözleşmelerin özel sektördeki ücretlere olan etkisi açısından önem taşır?