logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

Sendikaların ortaya çıkmasına neden olan en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

"Belirli çıkarları temsil eden baskı gruplarının devletle diyalog içinde karar mekanizmalarını etkileyecek bir politik sistemde faaliyet göstermesini yansıtır. Bu grupların kendi aralarında ya da gruplardan biri ya da birden fazlasının devletle giriştiği pazarlık sürecini ifade etmektedir." Yukarıda etkili bir toplu pazarlık için gerekli koşullardan hangisi açıklanmaktadır?

Soru 3:

Türkiye’de kanunda ‘tarımsal politikaların genel menfaatlere uygun olarak yürütülmesi amacıyla gerekli çalışmalarda bulunmak, tarımla ilgili görüşlerini Hükümete ve kamuoyuna duyurmak, çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak’ şeklinde belirtilen görevi üstlenmek için kurulan kurum hangisidir?

Soru 4:

İşlevsel Esneklik Modeli'ni kim geliştirmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi uzlaştırıcı tutum ve yaklaşım benimseyen işveren sendikalarının işlevidir?

Soru 6:

verimli bir çalışma ilişkileri oluşturmak ve sürdürmek için yapıcı ve aktif olması, etkili ve yararlı bir toplu pazarlık süreci için iletişime açık ve uyumlu olması, çok geçerli bir sebep olmadığı sürece toplu pazarlığı sözleşme ile sonuçlandırması Yukarıdaki ifadelerle toplu pazarlığın hangi koşuluna vurgu yapılmaktadır?

Soru 7:

Temel amacı, insanları çalıştığı işletmeyle bütünleştirerek rekabetçi bir piyasada çalışanların sadakatini, müşteri memnuniyetini ve verimliliğini sağlamak olan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Beaumont’ a göre özel sektör- kamu sektörü arasında temel farklılıklar bulunur. Aşağıda belirtilen bu temel farklılıklardan hangisi doğru değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Castells’e göre devletin fonksiyonlarından biri değildir?

Soru 10:

Piyasa güçlerinin serbestliği, rekabetin kusursuzluğu ve karşılaştırmalı üstünlüklere dayanan bir uluslararası ticaretin yaygınlaşması olarak tanımlanan görüşe ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi işveren sendikalarının fonksiyon ve faaliyetleri arasında yer almaz ?

Soru 12:

Piyasa ilişkilerinin genişlemesi karşısında toplumun kendini koruma biçimlerine yönelişini ifade eden salınımsal bir harekete karşılık gelen tanım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi toplu pazarlığın çalışma hayatının kalitesine ilişkin konuları arasındadır?

Soru 14:

"Ortaçağ’da usta niteliğine ulaşmış olan zanaatkârların kurdukları ve egemen oldukları meslek kuruluşlarıdır. Katı kuralları vardır. Bu kurallar, üretilen malların sahip olması gereken özellikleri ve ustaların pazarlarla ve kalfa ve çıraklarla ilişkilerini düzenler." Yukarıda tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

İşvereni bir kararından veya bir uygulamasından vazgeçirmek amacıyla başvurulan ve belirli bir süre uygulanacağı önceden açıklanarak başlatılan grev türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Hawthorne etkisi olarak adlandırılan ve İnsan İlişkileri Yaklaşımına temel olan davranıştır?

Soru 17:

I. Sanayileşmenin bir ürünü olan ilişkileri II. İşçi ve işveren arasındaki bireysel ilişkilerden örgütlü gruplar arasındaki ilişkilere geçişle ortaya çıkan ilişkileri III. Devletin az veya çok müdahale ettiği ilişkileri IV. Merkezinde bölüşümün ve çalışma koşullarının yer aldığı toplu pazarlıklara dayalı olan ilişkileri V. Emek ile sermaye arasındaki kurumsallaşmış ilişkileri Endüstri ilişkileri kavramı yukarıda verilen ilişkilerden hangisini/hangilerini ifade etmektedir?

Soru 18:

Sendikaların ilk olarak ortaya çıktığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Devletin endüstri ilişkileri içerisindeki hangi rolü "piyasa aktörlerinin davranışını idari ve yasal olarak denetlemek üzere devletin müdahalede bulunma şekilleri" olarak tanımlanmaktadır?

Soru 20:

Toplu iş uyuşmazlığı nedeniyle veya herhangi bir baskı amacıyla, işçilerin işveren tarafından topluca ve geçici olarak işyerinden uzaklaştırılmasına ne ad verilir?