logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Endüstri İlişkileri

Soru 1:

Yalın üretim Japonya’da hangi firmanın geliştirdiği üretim sistemidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Hem birbirleriyle rekabet eden, hem de uzmanlık ve üretim bilgisi alışverişinde iş birliğine giden küçük ve orta ölçekli işletmelerin ortak özelliklerinden biridir?

Soru 3:

Tarafların uyuşmazlığın çözümlenmesi için, yalnızca kanunda gösterilen zorunlu tahkim yoluna gidebildikleri sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Esnek üretim biçimi ve fordist üretim biçiminin farkları hangisinde yanlış olarak verilmiştir?

Soru 5:

Ülkede çalışma barışının oluşmasına katkı sağlar. İşçilerin çalışma hayatında sömürülmesini ve ayrımcılığa uğramasını engeller. İşçilerin moralini ve verimliliğini arttırır. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri toplu pazarlığın toplum açısından öneminden biridir?

Soru 6:

İşçilerin, işyeri girişi önünde toplanarak ellerinde taşıdıkları pankartlarla işvereni diğer işçilere ve topluma şika^yet ettikleri ve diğer işçileri işbaşı yapmaktan vazgeçirmeye çalıştıkları mücadeleci çözüm yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi muhalefete dayalı toplu pazarlık stratejisine örnek verilebilir?

Soru 8:

Ekonomik Sosyal Konsey hangi yılda oluşturulmuştur?

Soru 9:

Firma içindeki (çekirdek) işgücünü küçültürken doğan ihtiyacı çevre işgücünden çeşitli dışsal esneklik mekanizmaları aracılığı ile temin eden bir yapı aşağıdaki kavramlardan hangisini nitelemektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi toplu pazarlığın özellikleri arasında yer almaz?

Soru 11:

- Taşerona iş verme - Yatırımlar - Teknolojinin değişimi Yukarıda verilen unsurlar toplu pazarlığın içeriğindeki hangi konu kapsamında yer alır?

Soru 12:

I. Devlet tarafından kurulur. II. İşverenlerin çıkarlarını hükümet, bürokrasi ve kamuoyu önünde temsil etmek ve korumak amacıyla kurulur. III. İşverenleri örgütlenmiş işgücünün taleplerinden korumak amacıyla kurulur. İşveren sendikasına ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi dar anlamda toplu pazarlık için bir örnek olabilir?

Soru 14:

İKY kavramının oluşumundaki kuramsal basamaklara baktığımıza ilk basamakları hangi iki yaklaşımın oluşturduğunu görürüz?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimi anlayışının dillendirdiği ve kurguladığı çalışma ortamına dair genel özelliklerden biri değildir?

Soru 16:

I. Bir iş uyuşmazlığı örneğidir. II. Demokratik ülkelerde temel haklardan biridir. III. Geçici iş bırakma eylemidir. IV. İşçilerin taleplerini işverene kabul ettirebilmek için kullandıkları bir tür ekonomik yaptırımdır. Yukarıdaki hangileri, grev ile ilgili doğru ifadelerdir?

Soru 17:

Hangi yaklaşım, aktörlerin içinde bulunduğu endüstri ilişkileri sisteminin çevresel özelliklerinin aktörlerin davranışlarına olan etkisini göz ardı ettiği için eleştirilmektedir?

Soru 18:

Üçüncü bir kişi ve ya kurulun, tarafları bağlayıcı kesin bir karar vererek toplu iş uyuşmazlığını çözümlemesidir. Bu çözüm yolunda ilgili üçüncü taraf tarafından verilen karar toplu hak uyuşmazlıklarında mahkeme kararı hükmü; toplu çıkar uyuşmazlıklarında ise toplu iş sözleşmesi hükmü niteliği kazanmaktadır. Söz konusu çözüm yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıda verilen toplu iş uyuşmazlıklarının çözümünde kullanılan sistemlerden hangisi "tarafların, grev ve lokavta ancak toplu iş uyuşmazlıklarını barışçı yollarla çözümleyemedikleri takdirde gidebildikleri" sistemdir?

Soru 20:

Çoğulculuk kuramcılarına göre toplu pazarlık sürecinin nihai çıktısı aşağıdakilerden hangisidir?