logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Sosyal Politika

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin 1981-2017  döneminde onaylanan sözleşmesinin konulara göre dağılımında yer almaz?

Soru 2:

Haziran 2012 itibarıyla, 1919’dan beri kabul edilen toplam uluslararası sözleşme sayısıkaçtır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi "tarımsal verimliliği ve gıda güvenliğini geliştirmek ve kırsal nüfusun yaşam standartlarını iyileştirmek için çalışan" örgütün kısaltılmış adıdır ?

Soru 4:

Bünyesinde 135 üye ülke bulunan ve uluslararası alanda uygulanan kalite sistem standartlarını geliştiren örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Sözleşmeye ek protokollerin güvence altına aldığı hak ve özgürlüklerden biri değildir?

Soru 6:

Birinci kuşak koruma sisteminde uzmanlar komisyon üyeleri en fazla kaç yıl görev yapabilir?

Soru 7:

“Saygın Kişiler Grubu", BM Ulus Ötesi Şirketler Merkezinin kurulmasına yol açmış ve Merkez .......... yılında BM’nin New York’taki merkezinde faaliyetlerine başlamıştır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 8:

İstanbul’da Birleşmiş Milletler Kuruluşları ve UÇÖ işbirliği ile Yakın ve Orta Doğu Çalışma Enstitüsü kaç yılında kurulmuştur?

Soru 9:

1925 Takrir-i Sükun Kanunu 1930 Umumi Hıfzısıhha Kanunu 1938 Cemiyetler Kanunu 1924 Hafta Tatili Kanunu Yukarıkilerden hangisi ya da hangileri UÇÖ'nün olumlu etkisiyle kabul edilmiş kanunlar arasında yer almaktadır?

Soru 10:

UÇÖ'nun 1947 yılında gerçekleştirdiği Yakın ve Orta Doğu Bölgesel Konferansı hangi şehirde toplanmıştır?

Soru 11:

BM İnsan Hakları Bildirgesi insan haklarını ulusal düzeyden evrensel düzeye çıkaran ilk belge olmuştur, öncesindeki ulusal düzeydeki belgelerden Amerika'da kabul edilen insan hakları belgesi hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangileri; BM’nin altı temel organından biri olan Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC)'un sosyal politika alanındaki görevlerindendir? Uluslararası ekonomik ve sosyal konuları ele almak ve BM’ye üye devletlere siyasi tavsiyelerde bulunacak ana forum niteliğini taşımak, Hayat standartlarının yüksek tutulmasını, tam istihdam, ekonomik ve sosyal gelişimin sağlanmasını desteklemek, Uluslararası ekonomik ve sosyal sorunlar ile sağlık sorunları için çözümler üretmek, kültürel ve eğitime dayalı işbirliği dahil olmak üzere, ülkeler arasında işbirliğini sağlamak

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Birleşmiş Milletler’in ana amaçlarından biri değildir?

Soru 14:

Türkiye ile UÇÖ arasındaki kurumsal ilişkiler, Türkiye’nin Uluslararası Çalışma Konferansına gözlemci göndermesi ile .................. yılında başlar. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 15:

Türkiye'nin UÇÖ’nün üçlü yapısına uygun olarak hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan bir delegasyonla UÇÖ faaliyetlerine katılımı kaç yılında başlamıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya istihdam paktı ana başlıklarından değildir?

Soru 17:

UÇÖ sözleşmeleri tescilinden ne kadar süre sonra uluslararası hukukta yürürlüğe girer ?

Soru 18:

Çok uluslu şirketlere ilişkin bir diğer uluslararası belge de ...............yılında kabul edilen Uluslararası Çalışma Örgütü Çok Uluslu İşletmeler ve Sosyal Politikaya İlişkin İlkeler Üçlü Bildirgesidir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 19:

Hangisi üçlü yapı ilkesine dayalı Örgüt’ün anayasal ilke ve değerlerini bir kez daha doğrulamış ve “insanca çalışma” paradigmasını kurumsallaştırmıştır?

Soru 20:

Uluslararası çalışma örgütü’nün sözleşme ve tavsiyeleri konusunda, farklı amaç ve ölçütlere göre sınıflandırmalar yapılmıştır.Aşğıdakilerden hangisi bunlardan biridir?