logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Sosyal Politika

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Filadelfiya Bildirgesi'nin üçüncü bölümünde yer alan ilkelerden biridir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası sosyal politikaların genel amaçlarından biri değildir?

Soru 3:

Uluslararası Çalışma Mevzuatı Komisyonunun kurulma kararı hangi tarihte verildi?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi her ülkede, işçi (çalışan) ve işveren örgütlerinin eko­nomik ve sosyal politikaların hazırlanmasında ve uygulanmasında işbirliği yapmasını öngörmüştür?

Soru 5:

Temelde ekonomik yönden güçsüz olanların korunmasını, elverişsiz konumdaki kişi grup ya da kesimler için adaleti ve eşitliği gerçekleştirmeyi amaçlayan haklar aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 6:

"Ülkeler arasında ekonomik ve sosyal yaşama dayalı rekabetin giderek hızlanmaya başlaması emeğin ve sermayenin hareketliliğini de beraberinde getirmiştir. Emeğin, daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek ücret imkânı sağlayan ülkelere göç etme isteği ile sermaye sahiplerinin daha az maliyetle daha yüksek üretim yapabilme isteği emek ve sermaye hareketliliğinde de uluslararası standartların oluşturulması gereğini yaratmıştır." Yukarıdaki duruma yönelik en güzel örnek seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 7:

Aralarında yaşamsal bir bağ bulunur Sendika özgürlüğünün tanınmaması üçlü yapıyı etkilemez Sendika özgürlüğü, üçlü yapının onsuz olmaz bir koşuludur Yukarıdakilerden hangisi/hangileri üçlü yapı ve sendika özgürlüğü ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 1802 tarihli Çırakların Bedensel ve Tinsel Sağlıkları Hakkındaki Yasa ile düzenleme altına alınan konulardan biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası çalışma Mevzuatı Komisyonu’nda tartışılan konulardan biridir?

Soru 10:

Her üye devletin beş temsilcisi vardır. Danışmanların sayısı, gündemdeki her ayrı konu için en çok üçtür. Her üç kanadın birer temsilcisinden oluşan Yetkileri Denetleme Komisyonu bulunmaktadır. Teknik danışmanlar, ancak bağlı olduğu delegenin isteği ve UÇK başkanının özel izni ile Konferans’ta söz alabilirler. Bir üye devlet, işçi kanadı delegesini belirlememişse, işveren kanadı delegesi tartışmalara katılabilir, ancak oy hakkı yoktur. Uluslararası Çalışma Konferansı ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Uluslara Çalışma Konferansı yılda en az bir kez hangi ay içinde toplanır?

Soru 12:

I.  Uluslararası rekabet II. Siyasal çatışmalar III. Bütünleşmeye ihtiyaç duyulması IV. İnsani nedenler Yukarıdakilerden hangileri uluslararası sosyal politikaların ortaya çıkış nedenlerindendir?

Soru 13:

Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı Türkiye tarafından ne zaman onaylanmıştır?

Soru 14:

Aşağıdaki tarih olay eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Uluslararası çalışma mevzuatına ilişkin ilk resmi nitelikli konferans nerede yapılmıştır?

Soru 16:

Çalışanları koruyucu yöndeki sosyal politika düzenlemelerinin ilk olarak ortaya çıktığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Ulusarası sosyal politikada temel kaynaklardan ilki olan Filadelfiya Bildirgesi'nin kabul ediliş yılı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ)Anayasası'na eklenme yılı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 1877 tarihli Fabrikalarda Çalışmaya İlişkin Federal Yasa’da yer alan sosyal politika alanındaki düzenlemelerden biri değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Fransız Devriminden sonraki dönemde uluslararası politika önlemleri arasında yer almaz ?

Soru 20:

Avrupa Sosyal Şartı ve Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartını onaylayan devletlerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetleyen organ aşağıdakilerden hangisidir?