logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Sosyal Politika

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi ulusal sosyal politikaların belirlenmesinde etkili olan l unsurlardan biri değildir?

Soru 2:

“Fabrikalarda Çalışmaya ilişkin Federal Yasa” kabul edilerek, tüm ülkeyi kapsayan sosyal politika önlemlerinin ortaya çıkarılması yılı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

UÇÖ ne zaman kurulmuştur?

Soru 4:

Uluslararası çalışma mevzuatının gelişiminde öncü rol oynayan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Üçlülük ilkesinin özünde aşağıdaki hangi hak vardır?

Soru 6:

UÇÖ yapısı içerisinde bulunan Uluslararası Sosyal İncelemeler Enstitüsü (USİE) çalışmalarını nerede sürdürmektedir?

Soru 7:

İşçi sınıfının uluslararası sosyal politika düzenlemelerini desteklemesi yönünde bir yaklaşım değişikliğine neden olan olay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Çalışma Mevzuatı Komisyonu’nda yer alan üyelerden biridir?

Soru 9:

Türkiye Uluslararası Çalışma Örgütü’ne kaç yılında üye oldu?

Soru 10:

UÇK gündemine yazdığı bir sorunun “tek tartışma” yöntemiyle görüşülmesine de karar verebilir. Aşağıdakilerden hangisi bunun örneklerinden birisidir?

Soru 11:

UÇÖ yapısı içerisinde, İşçilerin sağlığının korunması alanında oluşturulan ortak komite aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Literatürde uluslararası hukuk ile iç hukuk arasındaki ilişkiyi ilk olarak ele alan çalışmayı kim yapmıştır?

Soru 13:

Türkiye, Avrupa Sosyal Şartı’nı kaç yılında onayladı?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi, Uluslararası Çalışma Mevzuatı Komisyonunca Versay Barış Antlaşması’na konulması kabul edilen ilkelerden biri değildir?

Soru 15:

Ekonomik ve toplumsal bakımdan gereksinmesi olan kişi ve kümeleri korumak, piyasa ekonomisi kurallarının doğurduğu ve küreselleşmenin derinleştirdiği uluslararası barışı tehdit eden eşitsizlik, eğretilik ve güvencesizlikleri azaltmak ve ortadan kaldırmak amacıyla sosyal politikanın uluslararası yanlarını ve bunların oluşturdukları kuruluşları; bu kuruluşlar aracılığıyla ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeylerde izlenmesi gereken politikaları, bu politikaların  içereceği önlemleri ve bu önlemlerin uygulamaya konulması ile denetimini inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Çalışma Örgütünün temel amacıdır?

Soru 17:

I. Uluslararası Çalışma Örgütü II. Avrupa Konseyi III. Birleşmiş Milletler IV. Avrupa Birliği V. Dünya Sağlık Örgütü Yukarıdakilerden hangileri uluslararası sosyal politikanın oluşumunda rol oynayan evrensel örgütler arasında yer almaktadır?

Soru 18:

UÇÖ’nün ikinci anayasal organı olan Yönetim Konseyinin yapısının en önemli ve haklı eleştirilere konu olan özelliği nedir?

Soru 19:

Uluslararası sosyal politikanın ortaya çıkışında, farklı düzeylerdeki sosyal politika önlemlerinin ülkeler arasında yarattığı rekabet eşitsizliğini önlemeye yönelik hangi nedenler ağırlık taşımaktadır?

Soru 20:

"...Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği sosyal politikanın uluslararası nitelik kazanmasında rol oynayan __________ örgütlerdir." Verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?