logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sendikacılık

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi üst sendikal örgütlerin temel işlevlerinden biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sendikalar ve siyasi partiler arasında bağımlı bir ilişkinin kurulduğu modelin özelliklerinden birisi değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de taban örgütlenme modelidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, Japonya’da en yaygın örgütlenme modelidir?

Soru 5:

Farklı işkollarında veya farklı mesleklerde örgütlü olan sendikaların birleşmesiyle oluşan ve yapıları itibarıyla genel sendikalara benzeyen taban örgütlenme modelini açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi sendikacılık ve siyaset arasındaki ilişki modellerinden zorunlu bağımlı model için örnek gösterilemez ?

Soru 7:

Robert Michels tarafından ortaya atılan ve yapısı şeklen demokratik olan siyasi parti, dernek, kooperatif gibi tüm örgütlerde zamanla demokratik amaçlardan sapma ve belirli bir grubun veya liderin hakimiyetine girme gibi oligarşik eğilimlerin görüleceğini öngören varsayımın ismi nedir?

Soru 8:

A ülkesi sendikal haklar ve özgürlüklere yönelik uluslararası arenada kabul edilen belgeleri imzalamış sadece belgeleri imzalamakla kalmayıp pratikte de bu belgeleri günlük yaşama yedirmiştir. B ülkesi ise, bu belgeleri imzalamayı kabul etmemiş ya da imzalayabilmesi için gerekli şartları sağlayamamıştır. Bu iki ülke karşılaştırıldığında ulaşılabilecek en genel yargı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi işkolu sendikalarının zorluklarından biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sendikal kademelenmenin en alt düzeyindeki taban örgütlenme modelleri arasında sayılamaz?

Soru 11:

Aşağıdaki verilen maddelerden hangisi Bağımsız Modelin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 12:

Aşağıdaki grev türlerinden hangisi İngiltere’de yasal değildir ?

Soru 13:

Küresel çerçeve anlaşmalarının çok uluslu şirketlerle birlikte tarafını oluşturan sendikal örgüt hangisidir?

Soru 14:

ABD’de meslek, işkolu ve vasıflı-vasıfsız ayrımı yapmadan bütün işçilerin birleşmesi amacıyla kurulan sendikal örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

İşkolu sendika üyeleri kimlerden oluşmaktadır?

Soru 16:

Gelişmiş ülkeler arasında, egemen sendikacılık modeli olarak işyeri sendikalarının görüldüğü en tipik ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Türkiye’de sendikaların başlıca sorun alanları düşünüldüğünde seçeneklerden hangisi bu kapsamda değerlendirilemez?

Soru 18:

İngiltere’deki tek üst işçi örtü, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

ABD genel olarak pragmatist sendikacılık anlayışı benimsemiş ve bu sendikacılık anlayışı diğer bir çok ülke tarafından da sahiplenilmiştir. ABD' deki sendikacılık anlayışı temel alındığında aşağıdakilerden hangisi bu anlayışa uygun bir örnek olur?

Soru 20:

................ yılında Cemiyetler Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte, sınıf esasına göre cemiyet kurma yasağı kaldırılmıştır. Böylelikle sendikal örgütlenmenin önü açılmış ve sendika yasağı sisteminden sendika özgürlüğü sistemine geçilmiştir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?