logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sendikacılık

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de taban örgütlenme modelidir?

Soru 2:

Sendikalarla siyasi partiler arasında kurulan ilişki biçimlerinden birisi olan zorunlu bağımlı modelin aşağıdaki ülkelerden hangisinde görülmemektedir?

Soru 3:

Türk-İş’ten ilk büyük kopma 1967 yılında ..................... 'in kurulması ile yaşanmıştır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sendika ve demokrasi arasındaki ilişki için söylenemez?

Soru 5:

Aşağıdaki modellerden hangisi demokratik bir siyasi rejimin olmadığı tek partili sivil diktatörlüğün,askeri cunta yönetiminin veya sosyalist rejimin olduğu ülkelerde görülür?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi sendika içi demokrasinin dayandığı temel ilkelerden üyelerin her türlü fikir ve önerilerini ifade edebilmelerini, kendi örgütlerinde belirleyici olmalarını, ayrım gözetmeksizin sendikal süreçlere üyelerin katılımlarının sağlanmasını vurgular?

Soru 7:

Avrupa Konseyini kuran anlaşma hangi yıl imzalanmıştır?

Soru 8:

ABD’de işverenlerle toplu iş sözleşmesi faaliyetini yürüten sendikalar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I.  1995 yılında Anayasa’nın 53. maddesine bir fıkra eklenerek kamu görevlilerine örgütlenme ve toplu görüşme hakkı tanınmıştır. II. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumla birlikte Anayasa’da kamu görevlileri sendikalarına toplu pazarlık hakkı tanınmıştı. III. 1995 yılından 2001 yılına kadar kurulan kamu görevlileri sendikaları, yasal bir düzenleme ile faaliyet göstermiştir. Kamu Görevlileri (Memur) Sendikacılığındaki Gelişmeler ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 10:

İngiltere’de ortaya çıkan ilk örgütlü işçi hareketi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Tarihsel olarak ilk ortaya çıkan taban örgütlenme modelidir. İşkolu ve işyeri ayrımı yapmaksızın yalnızca belirli bir zanaat veya mesleğe ait nitelikleri olan işçileri üyeliğe kabul eden işçi sendikasıdır. 19. yy’da nispeten az sayıda ancak yüksek vasıflı işçilere dayanan bazı sanayilerde ortaya çıkmıştır. Sendikal hareketin belkemiğini oluşturmuştur. Günümüzde sanayileşmenin hız kazamasına rağmen meslek sendikaları, özellikle ABD ve İngiltere’de görülen bir örgütlenme modelidir.O halde aşağıdakilerden hangisi meslek ve zanaat kavramlarına doğru birer örnek oluşturur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bağımsız modelin özelliklerindendir?

Soru 13:

Türkiye’de yasal olan taban örgütlenme modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinde tek bir üst sendikal örgüt faaliyet göstermektedir?

Soru 15:

Belirli bir zanaat veya mesleğe ait nitelikleri olan işçileri üyeliğe kabul eden sendika aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi İngiltere’de 1837-1848 yılları arasında tüm vatandaşlara genel oy hakkının verilmesi, seçim bölgeleri arasında eşitlik sağlanması, milletvekili adaylığı için ödenen vergilerin kaldırılması, seçimlerde oylamaların gizli olarak yapılması için işçiler arasında yaygınlık kazanan,  zamanla sendikaların bünyesinde varlığını sürdürecek olan örgütlü işçi hareketinin ilk ve önemli bir örneğini oluşturan hareketin adı nedir?

Soru 17:

Belirli bir bölgede farklı işkollarında faaliyet gösteren sendikaların bir araya gelmesi ile oluşan yatay ve yerel üst örgütlenme modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İngiltere’de ilk örgütlü işçi hareketi ne zaman ortaya çıkmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bölgesel düzeyde faaliyet gösteren uluslararası sendikal bir örgüttür?

Soru 20:

Örgütlenme özgürlüğünün hukuken ortadan kaldırıldığı kanun ve tarihi aşağıdakilerden hangisinde doğu olarak verilmiştir?