logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sendikacılık

Soru 1:

ABD’de ilk sendika ne zaman kurulmuştur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sendika içi demokrasi ilkeleri ile bağdaşmaz?

Soru 3:

Marksist bir çizgide olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile dolaylı da olsa bir iş birliği sonucunda kurulmuş olan sendika seçeneklerden hangisidir?

Soru 4:

1980 öncesi dönemde Türkiye’de DİSK ile Türkiye İşçi Partisi, Hak-İş ile Milli Selamet Partisi ve MİSK ile Milliyetçi Hareket Partisi arasındaki ilişki aşağıdaki modellerden hangisine örnek olarak verilebilir?

Soru 5:

I. İşverenlerin sendikaya karşı katı bir tutum sergilemesi II. İşverenlerin sendikaya gidenleri engelleyici anlaşmalar uygulamaları ve sendikaya gidenleri kara listeye aldıkları III. Greve katılan işçilerin yerine başka işçiler çalıştırılması Yukarıdaki bilgiler ışığında ortaya çıkarılabilecek en kapsamlı sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Türkiye’de 12 Eylül 1980 tarihinde gerceklesen askeri darbe sendikalar üzerinde nasıl bir etkiye sahip olmuştur?

Soru 7:

I. Sendikacılıktan söz edebilmek için öncelikle işçi sınıfını ortaya çıkaracak güçlü ve yaygın bir sanayileşmenin olması gerekmektedir. II. Demokrasi ve sendikacılık arasında birbirini besleyen iki yönlü bir ilişki bulunmaktadır. III. Türkiye’de işçiler arasında güçlü bir sınıf bilinci oluşmamış ve sendikal haklar, güçlü bir sınıf mücadelesi sonucu elde edilmiştir. Türkiye'de sendikacılığın temel özellikleri ile yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi hangi kuruluş tarafından kabul edilmiştir?

Soru 9:

Türkiye’deki sendikalardan hangisi Avrupa Sendikalar Konfederasyonu üyesi değildir?

Soru 10:

1936 yılında kabul edilen ............... sayılı İş Kanunu, Türkiye’nin ilk iş kanunudur. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 11:

Sendikacılık ve siyaset arasındaki ilişkiyi gösteren modellerden biri olan bağımsız model aşağıdaki ülkelerin hangisinde tamamen uygulanmaktadır?

Soru 12:

Aşağıdaki sendikacılık ve siyaset arasındaki ilişki modellerinden hangisi organik bağın olmadığı, işçi sınıfının desteğiyle yaşayan siyasi partilerin olmadığı ve pragmatik sendikacılık anlayışının hakim olduğu modeli temsil eder?

Soru 13:

Sendikacılık ve siyaset arasındaki ilişkiyi aşağıdakilerden hangisi doğru bir şekilde ifade etmektedir?

Soru 14:

Endüstri ilişkileri sisteminin özelliklerinden dolayı işyeri sendikalarının yaygın olarak görüldüğü ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Amerika Birleşik Devletlerinde egemen olan sendikacılık anlayışı aşağıdakileden hangisidir?

Soru 16:

Birleşik- küme sendika nasıl oluşur?

Soru 17:

Aşağıdaki sendikacılık ve siyaset arasındaki ilişki modellerinden hangisinde sendikalar siyasi partiler karşısında bağımsızlıklarını koruyamazlar?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Japonya’da 1987 yılına kadar faaliyet gösteren üst sendikal örgüttür?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi gönüllü bağımlı modele uygun bir örnek olarak gösterilebilir?

Soru 20:

Ülkemizde ilk sendikalar kanunu hangi yıl kabul edilmiştir?