logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sendikacılık

Soru 1:

Taksflasyon aşağıdakilerden hangilerinin eş zamanlı olarak yaşanmasıyla ortaya çıkan bir ekonomik sorundur? I. Yüksek Enflasyon II. Yüksek İşsizlik III. Yüksek vergi yükü IV. Düşük faiz oranı V. Düşük döviz kuru

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi 1945-1973 Döneminde sendikaların güç kazanma nedenlerinden değildir?

Soru 3:

Toplumsal değişim sorununa sınıfsal açıdan yaklaşan Blanqui'nin en önemli özelliği .............................. ve ................................. tutkusudur. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki boşlukları tam ve doğru bir şekilde doldurmaktadır?

Soru 4:

Londra yazışma derneği ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Sendikaları toplumsal devrimin hem de gelecek toplumun temel taşı olarak gören, sendika bürokrasisini ortadan kaldırmayı amaçlayan ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Comte de Saint Simon François-Charles Fourier Robert Owen John Stuart Mill Yukarıdakilerden hangileri ütopik sosyalizmi savunan düşünürlerdendir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi sendikaların 1980’li yıllardan itibaren zor zamanlar yaşamasının sebepleri arasında yer almaz?

Soru 8:

I Çocuk emeğinin yasaklanması II Emek bir mal olmadığı ilkesi III Günlük 8, haf­talık 48 saat çalışma esası IV  Eşit değerde iş için eşit ücret verilmesi V   Eşit değerde iş için eşit ücret verilmesi Hangisi   ILO 'nun Şartını (Labour Charter) oluşturan ve Versay Barış Anlaşması’nda da yer alan ilkelerdendir?

Soru 9:

Sanayi Devrimi öncesinde aynı zanaat kolundaki zanaatkârları barındıran, hammaddelerin alış ve ürünlerin satış fiyatını, çalışma süresini, koşullarını, üretim miktarını, kaliteyi ve standartları belirleyen, bulundukları yerleşim yerlerinde tekelci nitelik taşıyan örgütlere ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi fordist üretim sisteminin özellerinden birisidir?

Soru 11:

İşveren ve işçileri eşit ve özgür bireyler olarak ele alarak borçlar hukukunu buna göre düzenleyen ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi sendikaların temel özelliklerinden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi'ne taraf olan devletlerin güvence altına almakla yükümlü oldukları haklar arasında yer almaz?

Soru 14:

Meslekleri veya işkolları ayrı olan işçilerin farklı sendikalarda toplanmasına ne ad verilmektedir?

Soru 15:

Sendikaların yasal örgütler olarak tanınıncaya kadar geçen döneme ne ad verilmektedir?

Soru 16:

Sanayi Devrimi ile birlikte makinelerin hızla işçilerin yerine ikame edilmesi üzerine işçilerin gerçekleştirdiği makineleri kırma eylemine ne ad verilir?

Soru 17:

Kitlesel, seri ve yığın üretimi aşağıdaki ifadelerden hangisi karşılar?

Soru 18:

Avrupa Sosyal Şartı hangi yıl gözden geçirilmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi reformist sendikacılık tipinin görüldüğü ülkelerden biri değildir?

Soru 20:

I. Sendikal hakların, temel insan haklarının ayrılmaz bir parçası olmasıII. Sendikal hakların toplu iş sözleşmesini ve grev haklarını da kapsamasıIII. ILO, BM ve Avrupa konseyinin kabul ettiği çeşitli belgelerin sendikal hakları güvence altına almış olmasıIV. Devletlerin sendikal haklar ile ilgili kabul ettiği uluslararası belgelerin ve uygulamaların gelişmişlik düzeyi ile ilgili olmasıYukarıda verilmiş olan maddelerden hangileri uluslararası hukukun sendikal hakların en önemli kaynağı olmasıyla doğrudan ilişkilendirilebilir?