logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sendikacılık

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi üst sendikal örgütlerin dört temel işlevi arasında sayılmaz?

Soru 2:

Niteliksiz işçilerin örgütlenmesinde önemli rol oynayan sendika aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi İngiltere’de 1837-1848 yılları arasında tüm vatandaşlara genel oy hakkının verilmesi, seçim bölgeleri arasında eşitlik sağlanması, milletvekili adaylığı için ödenen vergilerin kaldırılması, seçimlerde oylamaların gizli olarak yapılması için işçiler arasında yaygınlık kazanan,  zamanla sendikaların bünyesinde varlığını sürdürecek olan örgütlü işçi hareketinin ilk ve önemli bir örneğini oluşturan hareketin adı nedir?

Soru 4:

Türkiye’de 12 Eylül 1980 tarihindeki askeri müdahale sonrasında çıkarılan bir kanunla, yapılmış bulunan toplu iş sözleşmelerini yenileme görevi aşağıdakilerden hangisine verilmiştir?

Soru 5:

Aşağıdaki sendikacılık ve siyaset arasındaki ilişki modellerinden hangisinde sendikalar kendilerine yakın buldukları siyasi parti ile organik bir ilişki kurmadan zaman zaman desteklemektedirler?

Soru 6:

İngiltere’de en eski ve geleneksel sendikal örgütlenme modeli olarak hangi tür örgütlenme modeli karşımıza çıkmaktadır?

Soru 7:

Genellikle reformist sendikacılık anlayışının hakim olduğu  model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki sendikacılık ve siyaset arasındaki ilişki modellerinden hangisinde sendikalar kendilerine yakın buldukları siyasi parti bağımsızlıklarını koruyarak birbirlerini desteklemektedir?

Soru 9:

Tüm demokratik örgütlerde olduğu gibi sendikalarda da zaman içinde demokratik yapıdan oligarşik bir yönetim yapısına doğru kayış yaşanabileceğini ileri süren aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Dayanışma Aidatlı İşyeri Koşulu Kapalı İşyeri Koşulu Kaynakta Kesme Yöntemi Yukarıda verilen uygulamalardan hangisi ya da hangileri finansal sendika güvenliği türlerindendir?

Soru 11:

İlk uluslararası sendikal örgüt hangi yıl kurulmuştur?

Soru 12:

Japonya’da gerçek anlamda ilk sendikalar hangi yıllarda ortaya çıkmıştır?

Soru 13:

Farklı işkollarında veya farklı mesleklerde örgütlü olan sendikaların birleşmesiyle oluşan ve yapıları itibarıyla genel sendikalara benzeyen taban örgütlenme modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Günümüzde İngiltere’de sendikalarla İşçi Partisi arasındaki ilişki ve koordinasyon hangi örgüt tarafından sağlanmaktadır?

Soru 15:

I. AFL II. Sodemei III. TUC Yukarıdaki İngiliz örgütlerden hangisi ya da hangilerinin toplu pazarlık konusunda çaba harcadıkları söylenebilir?

Soru 16:

Gelişmiş ülkeler arasında egemen sendikacılık modeli olarak işyeri sendikalarının görüldüğü en tipik ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Amerikan İşçi Federasyonu’nun (AFL) temel ilkelerinden biri değildir?

Soru 18:

1913 yılında kurulan ilk uluslararası sendikal örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Çok sektörlü ve çok meslekli sendikalar olarak da adlandırılan ve yapıları itibariyle genel sendikalara benzerlik gösteren sendika modeli aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 20:

''Bütün ülkelerin işçileri birleşiniz'' sloganıyla ortaya çıkan örgütlenme modeli aşağıdakilerden hangisidir ?