logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sendikacılık

Soru 1:

Almanya’da 1845 yılında çıkarılan işçilere sendikal örgütlenmeyi yasaklayan düzenlemenin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Sendikaların varlık sebebi olan işçi statüsü altında çalışma ………………………………………….. ile birlikte ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki boşluğa gelecek doğru ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

İşçilerin arasında dil, din, ırk, cinsiyet ve siyasi görüş farklılığı olmasına rağmen bir araya gelebilmeleri sendikanın hangi özelliğinin sonucudur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ideoloji kavramı için söylenemez?

Soru 5:

Sanayi Devrimi ile birlikte makinelerin hızla işçilerin yerine ikame edilmesi üzerine işçilerin gerçekleştirdiği makineleri kırma eylemine verilen ad  aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Dayanışma Aidatlı İşyeri Koşulu Kapalı İşyeri Koşulu Kaynakta Kesme Yöntemi Sendikalı İşyeri Koşulu Yukarıda verilenlerden  hangileri zorunlu sendikacılık şeklindeki sendika güvenliği türlerindendir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal haklara şekil verilmesi ve anlamlı bir içerik sağlanması bakımından ilk girişim olarak kabul edilmektedir?

Soru 8:

Sendikaları toplumsal devrimin hem de gelecek toplumun temel taşı olarak gören, sendika bürokrasisini ortadan kaldırmayı amaçlayan ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) imzalayan devletler, yasal yetkilerş altında bulunan her şahsın cinsiyet, ırk, milliyet ve kökenine bakılmaksızın AİHS ile koruma altına alınan insan hakları ve özgürlüklerden yararlanmasını sağlamakla yükümlüdürler. Bununla ilişkili olarak AİHS'yi imzalayan bir ülke aşağıdakilerden hangisini kabul etmiş olur?

Soru 10:

Yüksek enflasyon hızı ve yüksek vergi yükünün eş zamanlı olarak yaşanmasıyla ortaya çıkan ekonomik soruna ...................... adı verilir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki boşluğu tam ve doğru bir şekilde doldurmaktadır?

Soru 11:

Avrupa Sosyal Şartı’nın hangi özelliği sayesinde bu belgeyi kabul eden ülkelerin sosyo-ekonomik olarak özgün yapıları gözetilmektedir?

Soru 12:

İşçi hareketinin siyasi ve sendikal örgütlerini çatısı altında toplayan 1. Enternasyonal’in (1864-1876) önderi kim olmuştur?

Soru 13:

1.Sanayi Devrimi’nden önce bir meslek örgütlenmesi olarak aynı bölgede yaşayan ve belirli bir mesleğe mensup çırak, kalfa ve ustaların üye olmak zorunda oldukları meslek organizasyonlarına ne ad verilir?

Soru 14:

Türkiye 98 Sayılı ILO Sözleşmesini kaç yılında onaylamıştır?

Soru 15:

Sendika güvenliği kavramı aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 16:

ILO'nun etkinlik alanını, dar anlamda çalışma dünyası ve çalışma koşullarının dışına çıkararak; insan hakları ile ekonomik ve mali alanı da kapsayacak biçimde genişleten belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı'ndaki bazı maddelerine ilişkin çekincelerinden biridir?

Soru 18:

işçilere işe girdikten sonra belirli bir sürede toplu iş sözleşmesine taraf olan sendikaya üye olmaları ve çalıştıkları süre boyunca üyeliklerini devam ettirme zorunluluğunu getiren zorunlu sendikacılık şeklindeki sendika güvenliği türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini hangi tarihte imzalamıştır?

Soru 20:

Türkiye’de 1983-1989 yıllarında iktidarda olan Turgut Özal döneminde uygulanan iktisat politikaları aşağıdakilerden hangisidir?