logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gelir Dağılımı ve Yoksulluk

Soru 1:

Dünyada 1990-2010 Döneminde 110 ülkenin Gini katsayısı ile ölçülen ülke içi gelir eşitsizliklerinin ne yönde geliştiğini gösteren tabloya göre kaç ülkede bu dönem zarfında gelir eşitsizliğinin arttığı gözlenmiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi yoksulluk sınırını hesaplarken gerekli olan bilgiler arasında sayılamaz?

Soru 3:

Seçeneklerdeki üst-orta gelir grubundaki ülkelerden hangisinde son yirmi yılda ülke içi gelir eşitsizliğinde yükselme olmuştur?

Soru 4:

5. Aşağıdakilerden hangisi "kişisel gelir dağılımı" için söylenemez?

Soru 5:

Satın alma gücü paritesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Milenyum Deklerasyonu'nda belirlenen hedeflerden biri değildir?

Soru 7:

2000 yılında dünya bölgelerinden en yoksul konumda olan bölge hangisidir?

Soru 8:

Hangisi Türkiye ekonomisinde 2002-2011 döneminde küresel ekonomideki gelişmelerin de etkisiyle ortaya çıkan dönüşümler içinde yer almaz?

Soru 9:

Çalışıyor görünse de üretime katkısı sıfır olan işçilerin veya üretimden çekildiği durumda üretimde kayıp oluşmayan işçilerin işteki durumu aşağıdakilerden hangisiyle tanımlanmaktadır?

Soru 10:

I. İşsizlik II. Çocuk işçiliğin artması III. Gelir dağılımı adaletsizliği Yukarıdakilerden hangisi/hangileri küreselleşmenin yoksulluğu etkileme kanallarındandır?

Soru 11:

Gelişmiş ülkeler için hesaplanan İnsani Yoksulluk İndeksi’ni (HPI-II) oluşturan kriterlerle ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Yoksulluğu bir dünya görüşü olarak açıklayan bireyin özellikleri ile içinde yaşadığı ortamın bir ürünü olarak insan yetişkin hale geldiğinde içinde yaşadığı ortamın çok kötü olan değer ve kalıplarını değişmez olarak kabul edip benimsediğinden yoksulluktan kurtulamadığını öne süren görüşün adı nedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye ekonomisinde 2002-2011 döneminde küresel ekonomideki gelişmelerin de etkisiyle ortaya çıkan dönüşümlerden biri değildir?

Soru 14:

Ülkeler arasında fiyatlar genel düzeyindeki farklılaşmayı ortadan kaldırmak amacıyla başvurulan para birimi dönüştürme oranına ne ad verilir?

Soru 15:

Dünya gelirinin bir ülkede toplandığı ve diğer ülkelerin gelirinin olmadığı mutlak eşitsizlik durumunda gini katsayısı hangi değeri alır?

Soru 16:

Gini katsayısının ilk unsuru her bir ülkenin kişi başına geliri üzerinden hesaplanan ülkeler arasındaki eşitsizlik derecesidir. Gini katsayısının ikinci unsuru her bir ülkenin gelir dağılımı araştırması sonuçlarından elde edilen verilerle hesaplanan ülke içi eşitsizlik derecesidir. Gini katsayısının 1 değeri alması gelir eşitliğinin tam olduğu durumu gösterirken 0 değerini alması mutlak eşitsizlik durumunu göstermektedir. Yukarıdaki Gini katsayısı ile ilgili ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 17:

Bireyin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan minimum tüketim harcamalarının belirlenmesiyle hesaplanan ve hane halkı ve bireyin yaşamını sürdürebilecek fiziki ihtiyaçlarını karşılayamaması yani asgari refah düzeyini yakalayamaması durumuna ne denir?

Soru 18:

7. Küreselleşmeyle birlikte gelir dağılımı konusu tek başına gündeme oturmuş ve bu konuda devlet yönetimlerine pek çok soru sorulmuştur. Bunun nedeni ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 19:

Subjektif değer teorisi hangi iktisadi ekolle ortaya konulmuştur?

Soru 20:

Üretim faktörlerinin millî gelirden aldıkları payı, bu faktörlerin üretime katkıda bulunurken yaptıkları fonksiyona göre ayıran gelir dağılımı aşağıdaki hangi seçenekte verilmiştir?