logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gelir Dağılımı ve Yoksulluk

Soru 1:

Marx’ın gelir dağılımı teorisi Ricardo’nunki gibi Emek-Değer Teorisi üzerine kurulu olsa da ortaya atılan her iki gelir teorisinin birbirinden ayrıldığı noktalar bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi Marx ve Ricardo’nun ortaya atmış olduğu gelir teorilerinin ayrıldığı noktalardan biridir?

Soru 2:

“Ülkeler arası eşitsizlik” ve “ülke içi eşitsizlik” olmak üzere iki unsurdan oluşan Gini katsayısını tanımlayan sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Gelir dağılımını ölçülmesinde kullanılan Gini katsayısı hangi değerler arasında yer alır?

Soru 4:

Türkiye Dünya Bankası gruplandırmasında kişi başına düşen gelir ile hangi grupta yer alır?

Soru 5:

Dünyanın en yoksul ve en zengin ülkeleri arasında nüfus artış hızlarının birbirinden farklı olması Dünya petrol dışı emtia fiyatlarının özellikle çok yoksul ülkeleri etkileyecek derecede 1980 ve 1990 arasında düşmesi Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Eski Doğu Bloku ülkelerinin yüksek büyüme performansları Orta gelir düzeyindeki gelişmekte olan ülkelerin dışarıdan borçlanma eğilimlerinin bu ülkeler için borç tuzağı yaratmış olması Yukarıdaki maddelerden hangileri 1980’li yıllar ve 1990’lı yılların başı arasında artan ülkeler arası gelir eşitsizliğinin nedenleri arasında yer almaktadır?

Soru 6:

Aşağıdaki ülkelerden  hangisi gelişmekte olan ülkeler arasında gelişme bölgeleri olarak öne çıkmaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangileri Türkiye ekonomisinde 2002-2011 döneminde küresel ekonomideki gelişmelerin de etkisiyle ortaya çıkan dönüşümler arasında yer almaz ?

Soru 8:

Gelir dağılımı eşitsizliğinin en yaygın olarak kullanılan göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

5) Teknolojik gelişme ve ihracata bağlı olarak yapılmış olan büyümenin sağlayacağı gelir artışının toplumlar için en iyisi olduğunu savunan iktisadi görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi dünyada gelir eşitsizliğinin artış nedenlerinden biri değildir?

Soru 11:

I. Aşırı yoksulluğun ve açlığın yok edilmesi II. Sürdürülebilir bir çevrenin sağlanması III. Gelir adaletsizliğinin düzenlenmesi IV. Tüm bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Milenyum Kalkınma Hedefleri (MDGs) arasında sayılabilir?

Soru 12:

Türkiye’de gelir dağılımının 2002-2011 dönemindeki gelişme eğilimine bakıldığında Gini katsayısı  eşitsizlik derecesinin en yüksek olduğu yıl hangisidir?

Soru 13:

4. Bir toplumdaki bireylerin sağlık düzeyleri ve ortalama yaşam süreleri hakkında bilgi veren gösterge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yoksulluğun ölçülmesinde kullanılan ölçüdür?

Soru 15:

Seçeneklerden hangisi yoksulluğa neden olduğu düşünülen makro nedenlerden birisidir?

Soru 16:

Yoksulluk nedenlerini dört kategorili bir yoksulluk teorisiyle ortaya koyan kimdir?

Soru 17:

Az gelişmiş ülkeler arasında dışla açıklık derecesi yüksek olan ülkelerin aynı zamanda gelir eşitsizliği yüksek ülkeler olduğunu saptayan kimdir?

Soru 18:

I.  Vergiler, kamu harcamaları II.  Fiyat politikaları III. İşgücü piyasası IV.  Ücret politikaları ve sosyal güvenlik Yukarıdakilerden hangisi devletin gelirin  yeniden dağılımını sağladığı  yollardan biridir?

Soru 19:

1980’li yıllar ve 1990’lı yılların başı arasında artan gelir eşitsizliğinin nedenlerini tartışan Wade, dünyada ülkeler arası gelir eşitsizliğinin artış nedenlerini arasında hangisine yer vermez?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi  ticarette dışa açıklık  ile çocuk işçiliği arasında negatif bir ilişkiye işaret etmektedir?