logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gelir Dağılımı ve Yoksulluk

Soru 1:

Eksik istihdam haftada kaç saatten kaç saatten az çalışıyor olup daha fazla çalışmak isteyerek iş arayanları kapsar?

Soru 2:

"Yoksulluk sınırı" için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

A. Smith ortaya çıkan zenginliğin nasıl paylaşılacağı ile ilgilenirken temel düzeyde hangi gelir dağılımı teorisini oluşturmuştur?

Soru 4:

Dünya nüfusunun %2’si ülke içi gelir eşitsizliği istikrarlı olan 21 ülkelerde yaşanmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu ülkelerden biri değildir?

Soru 5:

2010 yılı Dünya Bankası gelir dağılımı verilerine göre, ülke içi gelir eşitsizlikleri yelpazesinde 0,23 Gini katsayısı ile en düşük eşitsizlikle yer alan ülkeler aşağıdakilerden hangisinde bir arada ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Seçeneklerden hangisi Milenyum Kalkınma Hedefleri'nin gerçekleşmesinin taahhüt edildiği hedeflerden birisi değildir?

Soru 7:

Ekonomik kalkınma sürecinde ekonomik büyüme ile artan gelir eşitsizliğinin ekonomik kalkınma sürecinin ilerleyen aşamalarında büyüme ile azalacağını öngören sav hangisidir?

Soru 8:

Yüzde paylar analizi sonuçlarına göre 2002-2011 döneminde, en yüksek gelirli yüzde 20’nin gelir payı artarken, en düşük yüzde 20’nin gelir payının azalmıştır. Türkiye’de Gini katsayısı 2006 ve 2009 yıllarında artış yönünde çıkışlar yapmış olsa da 2002-2011 döneminde 0.44’ten 0,38’e anlamlı bir düşüş kaydetmiştir. Gini katsayıları incelendiğinde 2005 ve 2006 yılları dışında kalan yıllarda kentlerdeki gelir eşitsizliğinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Türkiye’de ortalama hanehalkı geliri ile medyan hanehalkı geliri arasındaki fark üzerinden tanımlı göstergeye göre, gelir eşitsizliği 2009 itibarıyla azalmaktadır. Yukarıdaki Türkiye’deki gelir dağılımının 2002-2011 dönemindeki gelişimi ile ilgili yorumlardan hangileri doğrudur?

Soru 9:

Yoksulluğun dünyanın geleceğini tehdit eden ciddi bir küresel sorun olduğu gerçeğinin kendini giderek daha fazla hissettirmesi ve tüm dünyayı etkileyebileceği gerçeğinin yaşanan bazı olaylar sonucu daha da görünür hâle gelmesinden dolayı 189 ülkenin hükûmet başkanları Milenyum Deklerasyonu imzalamışlardır. Bu deklerasyon hangi yılda imzalanmıştır?

Soru 10:

Bireylerin, toplumun ortalama refah düzeyinin belli bir oranının altında olması durumuna ne ad verilir?

Soru 11:

Gelir dağılımındaki eşitsizliğin yoksulu suç işlemeye, ayaklanmalara ve diğer yıkıcı eylemlere iteceğini varsayan model hangisidir?

Soru 12:

Yoksulluğun bölgesel, etnik alt gruplarının yoksul düzeylerinden ne derece etkilendiğini göstermeyi sağlayan yoksulluk ölçütü seçeneklerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki hangi grup ülkeler kalkınmanın başlangıcında yeniden dağılımına yönelik müdahalelerin dengeli bir gelir dağılımı ile kalkınmanın ön koşul olduğuna kanıt olarak gösterilmektedirler?

Soru 14:

Yoksulluğun derinliğini ölçebilmek ve yoksulluk oranının yoksulluk çizgisine duyarlılığını azaltabilmek için yoksulların gelirlerinin/tüketimlerinin yoksulluk çizgisinden uzaklığının ortalamasının yoksulluk çizgisine oranına ne denir?

Soru 15:

İhraç malları fiyat endeksinin  ithal malları fiyat endeksine  bölünmesiyle elde edilen ve dış ticaretin bir ülkenin lehine  veya aleyhine geliştiğini takip  etme olanağı sağlayan göstergeye ne ad verilir?

Soru 16:

Yoksulluk sınırı altında kalan kişi sayısının toplam nüfusa oranını gösteren indeks aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Ülkeler arasında fiyatlar genel düzeyindeki farklılaşmayı ortadan kaldırmak amacıyla başvurulan para birimi dönüştürme oranına ne ad verilir?

Soru 18:

Hangisi gelişmekte olan ülkelerde küreselleşmenin yoksulluğu etkilediği kanallardan biri değildir ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ülke içi gelir eşitsizliğini belirleyen faktörlerden biri değildir ?

Soru 20:

Dünya'daki gelir dağılımı kaç kavramda belirtilmiştir?