logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gelir Dağılımı ve Yoksulluk

Soru 1:

Seçeneklerden hangisi Türkiye ekonomisinde 2002-2011 döneminde küresel ekonomideki gelişmelerin etkisiyle ortaya çıkan dönüşümlerden birisi değildir?

Soru 2:

Toplumdaki bireylerin minimum gelir veya harcama hakkındaki kendi bireysel düşüncelerine dayanan yoksulluk türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

2. Bir ulusal ekonomide gelir dağılımı neden önemlidir?

Soru 4:

Lewis'ın modeline göre aşağıdakilerden hangisi modern/kent/endüstri sektörünün özelliklerinden birisi olarak sayılabilir?

Soru 5:

Ters-U hipotezi kime aittir?

Soru 6:

Tek bir zaman noktasında farklı değişkenlerin incelenmesine dayalı analiz yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki faktörlerden hangisinin yoksulluğa neden olduğu söylenemez?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yoksulluk teorisini ortaya atan Harold Kerbo’nun ele aldığı konular arasında değildir?

Soru 9:

Başlangıç gelir dağılımı eşitsiz olan ekonomilerde gelir eşitsizliği ve büyüme arasındaki negatif yönlü ilişkinin toplumsal tercihlerin yönlendirmesiyle dönem sonunda da korunacağını ileri süren model hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Mundell hipotezine göre yanlış bir bilgidir?

Soru 11:

Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki gelir dağılımını alt sektörler itibariyle de gösteren gösterge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Ricardo Tarafından açıklanan “Tunç Kanununa” göre ücretlerin geçimlik seviyeye dönmesini sağlayan mekanizma aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki politikalardan hangisi yoksullukla mücadelede dolaylı yaklaşım kapsamında yer almaz?

Soru 14:

Türkiye’de  hanehalkı anketlerine dayalı ilk gelir dağılımı araştırması hangi yıl yapılmıştır?

Soru 15:

Türkiye’de gelir dağılımını saptamaya yönelik çalışmalar ilk olarak hangi yıl başlamıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi gelişmekte olan ülkelerde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelir dağılımı üzerindeki etkisi dışa açılma ile birlikte ülke içinde mal ve faktör fiyatlarının eşitlenme yönünde gelişeceğini ileri sürer?

Soru 17:

Yoksulluğun tanımlamaları genellikle sebeplerinden çıkarımsal yapıldığı için net bir tanımı bulunmayıp farklı görüşler bulunmaktadır. Bu bağlamda seçeneklerdeki ifadelerden hangisi yoksulluk tanımı olarak değerlendirilemez?

Soru 18:

Enflasyon hızının düşmesi Dış açık ve dış borç stokundaki artış Gelir bölüşümü ve devlet bütçesi kısıtları Ekonomide yabancılaşma Yukarıda verilenlerden hangileri Türkiye ekonomisinde 2002-2011 döneminde ortaya çıkan dönüşümler arasındadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi yoksulluğa neden olan makro faktörler arasındadır?

Soru 20:

Aşağıdaki seçeneklerde verilen durumlardan hangisi Milanovic'e göre 1982-1994 döneminde ülkeler arası gelir eşitsizliğini arttıran nedenler arasında sayılmaz?