logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Gelir Dağılımı ve Yoksulluk

Soru 1:

I.Emek II. Sermaye III. Doğal kaynaklar IV. Girişimcilik V. Zarar oranları Yukarıdaki unsurlardan hangileri veya hizmet üretiminin gerçekleşmesini sağlayan üretim faktörleridir?

Soru 2:

İlave emeğin üretime yaptığı katkının piyasa değerine ne ad verilir?

Soru 3:

Büyüme modelinde emek birimi başına sermaye ve üretimin değişmediği durum aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 4:

Kuznets hipotezini sorgulayan ampirik çalışmaların en yaygın olarak kullandıkları analiz yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi başlıca gelir dağılımı türlerinden birisi değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi gelir dağılımı türlerinden biri değildir?

Soru 7:

Kişisel gelirden dolaysız vergiler ve hane halkının devlete yaptığı tek taraflı transferler düşüldükten sonra kalan miktara ne ad verilir?

Soru 8:

Keynesyen gelir dağılımı teorisinde temel dayanak noktası aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 9:

Gelir dağılımının adaletsiz olduğu ülkeler için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

I-Transfer ilkesine göre, eşitsizlik ölçütünün gelir grupları arasında gerçekleşen olası bir gelir transferinin eşitsizlik üzerindeki etkisini ölçebilmesi gerekir. II-Ölçekten bağımsızlık ilkesine göre eşitsizlik ölçütünün dağılıma esas olan tüm gelirlerin aynı oranda arttırılması veya azaltılmasından etkilenmesi kaçınılmazdır. III-Ayrıştırılabilirlik ilkesine göre, gelir türlerine ve çeşitli gelir gruplarına veya bölgelere göre yapılan ayrıştırma analizleriyle eşitsizliğin kaynaklarının anlaşılması ve eşitsizliğin azaltılmasına yönelik politikaların üretilmesi için bilgi sağlanabilir. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri gelir dağılımı eşitsizlik ölçütlerinin üç temel özelliği ile ilgili doğru bir bilgidir?

Soru 11:

Ekonominin başlangıçta sahip olduğu sermaye stokunun büyüklüğünden bağımsız olarak uzun dönemde mutlaka ulaşılan dengeyi tanımlayan kavram hangisidir?

Soru 12:

Gini katsayısı aşağıdaki gelir dağılımı türlerinden hangisini ölçmek için kullanılan yöntemlerden biridir?

Soru 13:

Gelirin paylaşılma şekli değiştikçe aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bu durumdan doğrudan etkilenmektedir?

Soru 14:

Kalkınma ile gelir dağılımı üzerine yapılan tartışmalarda kalkınma için standart bir ölçünün seçilmiş olması kararı verilmiştir buna göre bu standart ölçü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Tarım II. Sanayi III. Hizmet Yukarıdakilerden hangisi Sektörel Gelir Dağılımının en genel haliyle gösterildiği sektörlerden biridir?

Soru 16:

Yüzde paylar analizi ile aşağıdaki işlerden hangisi yapılabilir?

Soru 17:

Emek değer teorisi aşağıdaki iktisatçılardan hangisi tarafından ortaya konulmuştur?

Soru 18:

2010 yılı itibariyle Türkiye’de milli gelirde en fazla paya sahip olan gelir türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Ricardo’ya göre, bir bölgede birinci kalite toprakların tükenmesinden sonra, ikinci kalite toprakların üretime koşulmasıyla birlikte birinci kalite topraklar için anında rant doğmakta ve rantın miktarı da birinci kalite topraklar ile ikinci kalite toprakların kalite farkına bağlı olarak değişmektedir. Daha sonra, üçüncü kalite toprakların da üretime koşulmasıyla birlikte, ikinci kalite topraklar için de rant ortaya çıkmakta ve birinci kalite toprakların rantı daha da artmaktadır. Yukarıda verilen örnek aşağıdaki kanunlardan veya kavramlardan hangisini örneklemektedir?

Soru 20:

Tarihsel süreç içinde gelir dağılımındaki dengesizliğin aşırı boyutlara ulaşmasına neden olan gelişim aşağıdakilerden hangisidir?