logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gelir Dağılımı ve Yoksulluk

Soru 1:

Bir toplumda elde edilen toplam gelirin toplum bireylerince ne şekilde paylaşıldığı büyük öneme sahiptir. Gelirin paylaşılma şekli değiştikçe seçeneklerden hangisi gelir dağılımından doğrudan etkilenen bir kavram değildir?

Soru 2:

Kaldor’un oluşturduğu Keynezyen gelir dağılımı teorisinde gelir dağılımı üzerinde söz sahibi olan temel etken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hangisi Türkiye’de kır ve kent ayrımında gelir dağılımının 2002-2011 dönemindeki gelişim eğilimini doğru biçimde tanımlar?

Soru 4:

Yiyecek dışındaki gereksinimleri-giyim, barınak ve enerji gibi -karşılayacak gelirden yoksun olmak biçiminde tanımlanan yoksulluk türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kavram 1'e göre ülkeler kişi başına düşen gelire göre birimler ile temsil edilir. Kavram 2'ye göre tüm bireylerin temsil edilmesi söz konusudur. Kavram 2'ye göre ülkeler gelir ve nüfus ağırlıklandırması ile temsil edilir. Kavram 3'ye göre bireyler ülkelerine ve gelir düzeylerine göre temsil edilir. Dünya’da gelir dağılımını tanımlamak amacıyla Milanovic tarafından kullanılan kavramlara ilişkin verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Kuznet hipotezinde gelir eşitsizliğini açıklayan değişken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Bu dönemde gelir dağılımında saptanan olumlu gelişme Kuznets’in ters-U hipotezinin, gelir eşitsizliğinin azalacağını öngören aşamasını desteklemektedir. Türkiye 2001 yılında 3.000 dolar olan kişi başına gelirini, 2011 yılında 10.500 dolara çıkarmıştır. Türkiye Dünya Bankası’nın üst-orta gelirli ekonomileri arasında tanımlanmaya başlamıştır. Türkiye ekonomisi kişi başına gelir düzeyinin artışına paralel olarak “yüksek eşitsizlik” aralığından “düşük eşitsizlik” aralığına geçmiştir. Yukarıdaki Türkiye’deki gelir dağılımının 2002-2011 dönemindeki iyileşmesi ile ilgili ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

Ülke içi gelir eşitsizlikleri açısından en düşük ülke içi gelir eşitsizliği olan ülke aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 9:

Gelişmiş ülkeler için kabul edilmiş olan mutlak yoksulluk sınırı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Ekonomik nedenlerle haftada 40 saatten az çalışıyor olup da daha fazla çalışmak isteyenler ile mevcut işinden elde ettiği gelirin azlığı ya da kendi mesleğinde istihdam edilmediği gerekçesiyle iş arayanlar aşağıdakilerden hangisiyle tanımlanmaktadır?

Soru 11:

Teknolojik değişime ve ihracata dayalı bir büyümenin sağlayacağı gelir artışının toplumun en düşük gelirli gruplarına da yayılacağını savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Kafasayısı İndeksi nedir?

Soru 13:

Küreselleşmenin iş piyasası koşulları üzerindeki etkisi literatürde kaç farklı hipotez çerçevesinde ele alınmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Wade( 2001)’e göre gelir eşitsizliğinin ana nedenleri arasında sayılmaz?

Soru 15:

Seçeneklerdeki ifadelerden hangisi gelir dağılımı ile yoksulluk arasındaki ilişkiye dair doğru bir ifadedir?

Soru 16:

Türkiye Dünya Bankası gruplandırmasına göre 10.540,6 dolar kişi başına geliri ile dünya ekonomileri sıralamasında hangi gelir grubunda yer almaktadır?

Soru 17:

Ücret ile iş sağlığı ve güvenliği, çalışma saatleri, iş güvencesi, temsil edilme ve özel faydalar gibi ücret dışı çalışma koşullarını aşağıdakilerden hangisi tanımlamaktadır?

Soru 18:

Pigou-Dalton koşulu aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak tanımlanmaktadır?

Soru 19:

2010 yılı Dünya Bankası gelir dağılımıl verilerine göre, ülke içi gelir eşitsizlikleri yelpazesinde 0,74 Gini katsayısı ile hangi ülke en yüksek eşitsizliğe sahiptir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi  gelişmekte olan ülkelerde küreselleşmenin yol açtığı düşünülen sorunlardan değildir?