logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çalışma İlişkileri Tarihi

Soru 1:

I. Faaliyet alanları II. Sendika faaliyetleri III. İşçi niteliği IV. İşçi sayısı V. İş güvenliği Yukarıdakilerden hangileri İş Kanunu’nun kapsama ilişkin temel sınırlaması arasında yer alır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, Cumhuriyet döneminde 1930’lu yılların ortalarına kadar yürürlükte kalan, 27 Temmuz 1909 tarihli, toplu çalışma ilişkilerinin sendikal örgütlenme, iş uyuşmazlıklarının çözümü ve grev boyutlarına ilişkin önemli düzenlemeler getiren kanunun ismidir?

Soru 3:

Umumi Hıfzısıhha Kanunu hangi tarihte çıkarılmıştır?

Soru 4:

1936 İş Kanununun çıkarılması üzerinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi yoktur?

Soru 5:

I.   1920-1936 dönemi II.  1920-1946 dönemi III. 1930-1960 dönemi IV.  1947-1960 dönemi V.   1960-1980 dönemi VI. 1980 sonrası dönem Türkiye çalışma ilişkileri tarihinin cumhuriyet sonrası dönemleştirilmesi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak yapılmaktadır?

Soru 6:

Türkiye Cumhuriyetinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı aşağıdaki hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 7:

I. Hafta tatili 24 saat olarak kabul edilmektedir. II. Hafta tatilinin, belirli sınırlamalarla cumartesi günü saat 13’ten itibaren uygulanması öngörülmektedir. III. Ulusal bayram olarak sadece 29 Ekim günü kabul edilmektedir.  Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu' na (1935) ilişkin yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri doğrudur?

Soru 8:

Türkiye çalışma ilişkileri tarihinde, toplu iş ilişkileri konusunda dolaysız bir biçimde düzenlemeler yapan ilk kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Osmanlı İmparatorluğun son dönemlerinde iş dünyasında kadınların sayısının artmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı İmparatorluğu’nda işçilerin çalışma koşullarının ücret gelirleri ve çalışma süreleri açısından değerlendirilmesi ile ilgili doğru bilgilerden değildir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi çalışma ilişkilerinin kurumsallaşmasında devletin rollerinden biri değildir?

Soru 12:

Tatil-i Eşgal Kanunu hangi tarihte ihdas edilip yürürlüğe girmiştir?

Soru 13:

İşverenler, çalışma koşulları üzerinde isteklerini karşı tarafa kabul ettirmek için aşağıda verilenlerden hangisini kullanmaktadır?

Soru 14:

Türkiye'de 1923 yılında tarım sektörünün GSMH içindeki payı kaçtır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde kurulan çalışma örgütlerinden biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi çalışma ilişkilerinin kurumsallaşmasının öğelerinden biri değildir?