logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çalışma İlişkileri Tarihi

Soru 1:

I. Türkiye 1946 öncesi dönemde sadece bir tek Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ)sözleşmesini onaylamıştır. II. Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ)’nün Anayasası’nı oluşturan Barış Andlaşması’nda “sendika özgürlüğü” ilkesi de yer almıştır. III. İş Kanunu ile yapılan düzenlemelerle Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ)'nün temel ilkelerinin tümüyle uyumlu hale gelmiştir. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 2:

Çalışma ilişkilerinin geçmiş dediğimiz zaman dilimindeki değişimiyle ilgilenen sosyal bilgi alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Yasada, hafta tatili ücretli olma niteliğini taşımaktadır. II. Yasaya göre hafta tatili 24 saatten az olmamak üzere ve cuma günleri uygulanacaktır. III. 10.000 ve daha fazla nüfuslu yerleşim birimleri açısından geçerli hâle getirilmiştir. 1924 tarihli ve 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu' na ilişkin yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri doğrudur?

Soru 4:

Cumhuriyetin ilk yıllarında Sosyal Güvenlik alanına ilişkin ilk uygulamalar hangi meslek grubuna yönelik olarak ortaya çıkmıştır

Soru 5:

Teşvik-i Sanayi Kanunu hangi yılda çıkarılmıştır?

Soru 6:

Türkiye’deki ilk iş istatistikleri aşağıdaki hangi yıllara ait verilerden sağlanmıştır?

Soru 7:

I. Olağanüstü durumlarda Meclise geniş yetkiler vermekteydi. II. Kadın ve çocuk işgücü istihdamına ilişkin koruyucu yasal sınırlamalar getirildi. III. Madencilik sektöründe zorunlu çalıştırma yoluna gidildi. Milli Korunma Kanunu (MKK) ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 8:

Cumhuriyetin başlangıç yıllarında sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler aşağıdakilerden hangisinden başlamıştır?

Soru 9:

18 yaşından küçüklerin maden ocakları dâhilinde çalışması hangi yasa ile  yasaklanmıştır?

Soru 10:

1924 Anayasası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

I. Ereğli bölgesindeki işçilere güvenlik sağlamayı amaçlamıştır. II. İşçilerin zorunlu olarak sigortalanması amaçlanmıştır. III. Fonların işçi ve işverenlerden alınan aidatlarla oluşturulması amaçlanmıştır. Yukarıdakilerden hangileri Ereğli Havza-i Fahmiyeti Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun ile birlikte yürürlüğe getirilmesi amaçlanan yenilikler arasında gösterilebilir?

Soru 12:

Bağımlı çalışanları koruyucu sosyal politika önlemleri ve sosyal güvenlik alanındaki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, seçeneklerden hangisi bu kapsamdaki düzenlemeler arasında değildir?

Soru 13:

I. Kadın, erkek ve çocuk işçilere ilişkin eşit ücret durumu yoktu. II. Eğitim, iş deneyimi ve verimlilik ögeleri, kadın ve çocukların aldıkları ücrete etki ediyordu. III. Cinsiyete dayalı ücret farklılıkları iktisat dışı nedenlerden de etkileniyordu. Yukarıdakilerden hangileri kadın ve çocukların aldıkları ücretler konusunda doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kadın ve çocuk işçilerin ücretlendirilmeleriyle ilişkili 1950 yılında yapılan düzenlemede yer alan ifadelerden biridir?

Soru 15:

'........  ........ .......' , Türkiye de dâhil olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerde, özellikle tarım kesiminde bulunmaktadır. Yukarıdaki tanımdan yola çıkarak boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?

Soru 16:

Çalışma İlişkilerinin Kurumsallaşmasında Devletin Rolü ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

“Sınıf esasına veya adına dayanan” cemiyetlerin yasaklanması aşağıdakilerden hangisi ile gerçekleşmiştir?

Soru 18:

Aşağıda tarih ve tarihi olgular ile ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

I. 1920’li yıllarda izlenen özel sektör ağırlıklı sanayileşme girişimlerinin başarısızlığı. II. 1929 büyük dünya bunalımının etkileri. III. Sermaye kıtlığı nedeniyle ülkede yüksek sayıda nitelikli işgücü arzına karşılık gelecek istihdam yaratılamaması. Yukarıdakilerden hangisi/ hangileri Türkiye' de 1930' lu yıllarda devletçi iktisat politikalarına geçilmesindeki nedenler arasında yer alır?

Soru 20:

İş Kanunu öncesinde çalışma sürelerini sınırlandıran ilk hukuksal düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?